Начало Автомобили Nissan въвежда нова екологична програма

Nissan въвежда нова екологична програма

43
0
ngp,nissan

Японската компания представи в рамките на Автосалона в Токио екологична програма за развитие под название NGP 2016 (Nissan Green Program 2016).
Това е трети по ред план на производителя за постепенно намаляване на вредното влияние на автомобилите и промишлеността в компанията. Предишните две програми – NGP 2005 и NGP 2010 (за намаляване на вредните емисии и намаляване на отделяния СО2, бяха предназначени за конкретни показатели, докато новата е от глобален мащаб.
Тя включва в себе си четири насоки – внедряване на автомобили с нулево съдържание на СО2 в изгорелите газове, подобряване екологичността на двигателите с вътрешно горене, минимизация на отделяния въглероден двуокис от фабриките на Nissan и намаляване на използваните природни невъзобновяеми материали.
За постигане на първото направление компанията планира да увеличи продажбите на електромобили, което вече става реалност. В настоящия момент моделът й Leaf е най-продавания напълно електрически автомобил с реализирани до момента над 20 хил. екземпляра. Съвместно с концерна Daimler пък японците вече работят и върху създаване на модел с горивни клетки (водород).
Целта на програмата е до 2016 г. Nissan, заедно с партньора с в алианса Renault, да реализира в цял свят 1,5 млн. електромобили.
Компанията работи и по по-нататъшно внедряване на автомобилите в обществото. Вече се проектира технологията на т.н. умни къщи, които ще могат да се взаимодействат с автомобилите. В близко бъдеще колите не само ще се зареждат с енергия от битовата мрежа, но и ще връщат такава обратно, ако са натрупали повече от нея по време на движение.
За подобряване на екологичността на сегашните ДВГ, които и до 2016 г. ще доминират на пазара, Nissan планира да внедри ново поколение вариаторни трансмисии CVT и скоростни кутии с два съединителя. Очаква се второто поколение вариаторни кутии да икономисва повече гориво отколкото нормалните автоматични трансмисии, а продажбата на модели с CVT да достигне 20 млн. до 2016 г.
Освен това се предвижда и развитие на хибридните технологии, в т.ч. и с възможност за зареждане от битовата мрежа (Plug-in Hybrid). Още едно направление на тази програма е оптимизация на движението на автомобилите, тъй като стилът на шофиране и режима на движение влияят силно на икономичността. За тази цел компанията разработва навигационни системи, които ще заобикалят задръстванията, както и системи, обучаващи водачите да шофират икономично. Всички тези мерки трябва да намалят общия разход на моделната гама на Nissan с 35%, в сравнение с 2005 г.
Третата страна програмата, предвиждаща намаляване на изхвърляния в атмосферата СО2 с 20% не само от заводите на марката, но и от логистичните и дилърски центрове. Това ще бъде постигнато с използване на енергия, добивана от слънцето и вятъра.
Четвъртата компонента предвижда да се увеличи делът на рециклираните материали (до 25% в автомобил) и постепенно намаляване на използваните невъзобновяеми природни ресурси.