Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер: Излъгахме Еди преди 20 години, че съм карал на Спа

Шумахер: Излъгахме Еди преди 20 години, че съм карал на Спа

100
0
Михаел Шумахер

Михаел Шумахер призна, че не е бил съвсем честен с Еди Джордан преди 20 години в навечерието на дебюта си във Формула 1, когато е заявил на ирландеца, че се е състезавал на пистата Спа-Франкоршамп. Седемкратният световен шампион ще празнува този уикенд на белгийското трасе две десетилетия от първото си състезание в Гран при. Още преди години пък мениджърът му Вили Вебер разказа как са уверили Джордан, че 22-годишният германец познава прекрасно легендарното трасе, докато състезателят всъщност го обиколил за първи път с… велосипед.

Същинската надпревара трая по-малко от обиколка за Шумахер заради повреда на съединител, но той вече бе станал център на внимание с класирането си седми на стартовата решетка. Веднага след това – макар и не без препятствия – Михаел подписа договор с Бенетон и Флавио Бриаторе, с които спечели първите си две титли във Формула 1 през 1994 и 1995 г.

Историята гласи, че имахме проблеми в загрявката. Казах го на брифинга и говорихме дали да не сменим съединителя, но Еди заяви, че ще струва прекалено много. И после се счупи – спомня си Шумахер в специална колонка за Ауто Мотор унд Шпорт. – Трябва да изясня също така, че бяхме излъгали за това, че познавам трасето. Еди попитал Вили дали съм карал там преди и Вили потвърдил, тъй като не можел да си представи, че не съм бил на Спа. Мислех си, че вече съм във Формула 1, на върха. Затова и не се притеснявах особено, че тогава спахме в един хостел, макар че беше студено, защото отоплението не работеше.

Шансът, даден на Михаел от Еди Джордан, струва $150 000, платени от Мерцедес. Пилотът кара за тима на Заубер-Мерцедес при спортните прототипи и в концерна решават да го подкрепят. Тогава това са доста пари за една Гран при, признава днес Петер Заубер. Той обаче допълва, че съотборникът на Шумахер в неговия тим Хайнц-Харалд Френцен е бил толкова талантлив, колкото и сънародника му (като чиста скорост), ако не и малко повече.

Шумахер обаче е упорит, много амбициозен, страшно силен умствено и толкова добре физически подготвен. Скоро стана ясно, че притежава много специален талант. В един състезател винаги се търсят всички тези качества плюс скорост и ако общият резултат клони към 100%, то се получава онзи Михаел Шумахер, който спечели 7 титли – каза още Заубер.

Самият Еди Джордан пък години наред недоволства от начина, по който Шумахер е взет от тима му и отива в Бенетон. Сделката бе сключена с личното посредничество на Бърни Екълстоун, който до ден-днешен е близък приятел с Флавио Бриаторе. През 1991 г. обаче общите им действия карат ирландеца да ги определи като пирани.

Тези дни Еди направи и поредното си спорно изявление, този път пред британския таблоид Сън:

Михаел вече е стар. Времето му отмина. Не мисля, че досега репутацията му е пострадала прекалено след завръщането му. Но трябва внимателно да прецени кога отново да си тръгне от Формула 1.