Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА иска забраната за обдухване на дифузьорите да влезе в сила на...

ФИА иска забраната за обдухване на дифузьорите да влезе в сила на Силвърстоун

29
0
бокс,Ред Бул

ФИА възнамерява да въведе забраната за обдухване на дифузьорите при спряно подаване на газ от Гран при на Великобритания, но в тима на Ред Бул не са съгласни с мярката.

Световната автомобилна федерация направи опит да предприеме действия в тази насока още за надпреварата в Испания, но отложи за малко нещата, за да даде време на екипите да се справят с промяната. В организацията искат да забранят изцяло каквото и да въздействие от изпускателната система върху дифузьорите за 2012 г.

Отборите получиха вчера писмо от ФИА – в него се посочват предстоящите действия, както и причините за тях: прекалено високи разходи. Отделен въпрос е колко ще струва пренастройването на колите, които бяха създадени да работят с такава система и сега ще претърпят доста промени, за да се справят без нея.

Смята се, че забраната може да доведе до сериозни размествания, като Ред Бул ще са сред най-засегнатите отбори и въобще не посрещат радушно идеята. Ерик Булие от Рено също заяви, че подобни действия по средата на сезона ще се отразят крайно зле на екипа му, тъй като колата и иновативната й изпускателна система са конструирани така, че промените ще ги върнат назад в развитието на R31.

Въпросът ще се разисква на среща на техническата работна група следващата седмица, но там ще се обсъжда единствено кога точно да влезе в сила изискването.

Шефът на Макларън Мартин Уитмарш обаче не смята, че всичко това ще доведе до някаква особено голяма промяна като цяло в разпределението на силите през 2011 г. Англичанинът признава, че отделни отбори ще бъдат засегнати в по-голяма степен от други, но не и че забраната ще има чак толкова сериозен ефект.

Подробен технически анализ на обдухването на дифузьорите при спряно подаване на газ (с автор Крейг Скарбъро) може да откриете в новия брой на списание ClubS1 – 139 (юни, 2011 г.).