Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Над 420 млн. паунда са стрували титлите на Ред Бул

Над 420 млн. паунда са стрували титлите на Ред Бул

75
0
Ред Бул,Себастиан Фетел

422,4 милиона паунда е похарчила компанията Ред Бул за едноименния си отбор във Формула 1, откакто Дитрих Матешиц купи в края на 2004 г. екипа на Ягуар, твърди британският Индипендънт, позовавайки се на проучването Formula Money, разглеждащо средствата в спорта (общи бюджети, спонсорски пари и т.н.). След едва пет години развитие като екип биковете стигнаха през миналия сезон до титлите в Гран при – те триумфираха и при пилотите (със Себастиан Фетел), и при конструкторите.

През първия пълен сезон на тима в F1 (2005 г.) бюджетът му е възлязъл на 58,3 млн. британски лири, а през 2009 г. е бил 106,8 млн. (от тях 57,2 милиона похарчени за изследвания и развитие). 4,9 млн. са отишли в подобрение на съоръжения в завода, докато персоналът остава сравнително постоянен – малко над 590 души. Според непотвърдена информация заплатата на Фетел е £9,8 млн., докато съотборникът му Марк Уебър взима около £3,7 млн.

Позитивите от участието на Ред Бул във Формула 1 се изразяват в още по-голяма разпознаваемост на марката, която е лидер на пазара на енергийни напитки в световен мащаб. Успехите на двамата пилоти водят до непрекъснато показване на телевизионните екрани на логата и продукта на австрийска компания, така че възвръщаемостта на средства и печалбите не биха могли да се изчислят съвсем точно. По принцип се смята, че закупуването на еквивалентно време за реклама би струвало £136,9 млн. през 2009-та и £219,9 млн. през 2010 г. Матешиц обаче не използва конвенционални методи за промотиране и популяризиране на Ред Бул и предпочита точно участие в различни спортове (най-много са подкрепяните екстремни дисциплини).