Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Не можем да подценяваме никого от съперниците

Хорнер: Не можем да подценяваме никого от съперниците

36
0
Кристиан Хорнер

Началото на световния шампионат във Формула 1 за 2011 г. навява спомени за сезони като 2002 и 2004 г., когато Ферари и Михаел Шумахер наложиха тотална доминация в спорта и превърнаха състезанията в борба за местата след първото. Себастиан Фетел спечели вчера третия от първите четири кръга и е на път да се откъсне в подреждането при пилотите: той вече има 93 точки, 34 повече от втория Люис Хамилтън (Макларън).

Това, естествено, е повод за притеснение в останалите екипи, но в Ред Бул се стараят да се съсредоточат върху собствената си работа. А двойна победа като тази в Гран при на Турция не само увеличава самочувствието им, а и помага за прогонването на демоните от 2010 г., когато търканията между Фетел и съотборника му Марк Уебър белязаха голяма част от сезона. Сега нещата изглеждат значително по-плавни, а представянето е повече от силно.

Интересно състезание, в което бяхме с много отворено съзнание относно стратегията – обясни шефът на тима Кристиан Хорнер пред фирменото издание на Ред Бул Ред Бюлетин. – В течение на надпреварата още обмисляхме вариантите с три и четири питстопа, а в един момент се чудехме и за пет при Марк. Със Себастиан решихме да покрием колите зад нас, но той така или иначе държеше предимство. Марк обаче понатовари гумите повече, докато се бореше с [Нико] Розберг, а това имаше влияние върху избора ни за стратегия с него.

Според Хорнер Фетел не е по-добър пилот, отколкото бе през миналата година – просто има повече опит. Англичанинът твърди, че настоящият световен шампион не приема короната си като тежест, а се радва на ситуацията, като освен това е във феноменална форма. Що се отнася до единствения проблем, регистриран в Ред Бул досега – с KERS – то Кристиан бе категоричен, че в Ред Бул са направили крачка напред с RB7:

Себ нямаше никакви грижи, а проблемът с Марк се появи заради това, че той натисна доста системата при битката си с Фернандо [Алонсо]. Направихме съответните модификации, след като научихме повече за технологията.

Всичко във Формула 1 обаче се променя страшно бързо, убеден е шефът на Ред Бул – затова никой не може да си позволи да не работи по колите и да не ги развива.

Фернандо ни притисна, преди три седмици Макларън ни гонеха, по-рано през уикенда изглеждаше като че ли Мерцедес са направили сериозен прогрес. Не можем да лежим на лаврите си. Победата в Турция бе 18-а за нас в рамките на малко повече от две години. Изминахме дълъг път, но градим върху опита си – заяви Хорнер.

В събота състезателите на тима бяха достатъчно уверени в постиженията си на Истанбул парк, за да не правят втори бързи обиколки в решителната трета част на квалификацията. Това бе прието от някои наблюдатели като арогантност, но всъщност е просто увереност, а в Ред Бул смятат, че поставянето на съперниците под напрежение е част от спорта.

Играта е такава – обясни Хорнер. – През миналия сезон всичко за Марк щеше да е приключило в момента, в който изгуби позиция спрямо Ферари-то. Щяхме да се примирим с третото място. Но сега имаше шанс да се справи и той го направи. DRS, KERS, стратегическите решения, всичко това промени измеренията на надпреварите. Прилича на игра на шах: първият ход е в състояние да диктува останалата част от случващото се.

Кристиан не пропусна да отбележи прекрасната работа на екипа в бокса, където питстоповете на Фетел и Уебър преминаха без проблеми – пилотите дори са имали по 2-3 секунди резерва в пита.

На последния въпрос – наистина ли Ред Бул няма в момента един ясен опонент – Хорнер бе категоричен:

Ще съм глупав човек да отпиша Ферари и Фернандо в частност. Макларън направиха сериозен скок в началото на шампионата и са в състояние да напреднат още. Мерцедес показват сериозно темпо на моменти. Не можем да подценяваме който и да е от съперниците ни. Казвал съм го многократно и преди: ние се опитваме да се съсредоточим върху собственото си представяне, за да продължим на видяното и в Турция ниво.