Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер смята промените в правилата за мегауспех

Шумахер смята промените в правилата за мегауспех

50
0
Михаел Шумахер

Като мегауспех определи промените в правилата на Формула 1 за 2011 г. седемкратният световен шампион Михаел Шумахер. Връщането на KERS, подвижните задни крила и в най-голяма степен новите гуми на Пирели увеличиха многократно интригата по пистите. Изходът от надпреварите (поне засега) се решава в края им и липсват протяжните процесии от предишни сезони, предизвикващи критики към спорта и предлаганото на зрителите шоу.

Шумахер бе поредният пилот, похвалил настоящата ситуация:

Всичко е много по-впечатляващо, а и по-справедливо, тъй като по-бързият пилот има шанс да е отпред. Битките са фантастични, аз лично водих няколко такива в последната надпревара и трябва да отбележа, че всичко ми доста огромно удоволствие – призна германецът.

За да даде пример колко по-добра е настоящата ситуация, той припомни случилото се с Фернандо Алонсо, останал зад Виталий Петров във финалната за 2010 г. Гран при на Абу Даби:

Фернандо бе очевидно по-бърз. Освен това се бореше за шампионата, а се озова в трафик, което бе често срещано явление в надпреварите от миналия сезон. Просто животът бе такъв. Ако не си значително по-бърз, няма как да изпревариш. Сега все още е необходима по-висока скорост спрямо съперника пред теб, но не чак толкова, колкото преди. Освен това имаме опцията да боравим с различни системи, за да си помогнем при маневрите – допълни Шумахер. – Разликата е от земята до небето и промените са мегауспешни, ако съдим от онова, което наблюдаваме на писта. При това имам предвид не само Шанхай, но и надпреварите преди китайската.

Михаел призна, че в наши дни тактиката има далеч по-голямо влияние върху развоя на състезанията, отколкото реалното състезание, но той лично приема нещата такива каквито са.