Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бахрейнски активисти призовават старта в страната им да не се състои

Бахрейнски активисти призовават старта в страната им да не се състои

30
0
Формула 1

1 май е срокът за организаторите на Гран при на Бахрейн да съобщят искат ли да организират отложената надпревара от Формула 1, за да могат от ФИА да й търсят място до края на сезона. Проблемите в кралството, намиращо се все още в условията на извънредно положение, правят провеждането малко вероятно, още повече, че местни активисти се обявиха против идеята.

Посланието, подписано от „Младежта на революцията от 14 февруари“, е адресирано директно към Бърни Екълстоун и го призовава да премисли предизвикателствата, свързани с организирането на старта.

„Като граждани на Бахрейн и радетели за човешки права по света ви молим да прегледате предизвикателствата при провеждането на спортното събитие (което би трябвало да е повод за радост и забавление) по средата на страна под обсада, където властват военни закони, танкове и военни са по улиците, а населението е принуждавано да мълчи, избивано, измъчвано и т.н.“, продължава писмото. „Няма да споменаваме трудните климатични условия и фактът, че организирането на подобен фестивал на автомобилния спорт в средата на деспотични репресии спрямо хората няма да се посрещне и приеме добре в световен мащаб.

В подкрепа на народа на Бахрейн ви молим да обмислите провеждането на Гран при на Бахрейн, докато не бъдат възстановени основни човешки права и свободи и ако желаете, да публикуваме писмо с изявлението, че състезание няма да се състои, докато това не се случи и репресиите не приключат. С ваше разрешение ще публикуваме това писмо във Фейсбук и ще го популяризираме чрез други канали, за да покажем солидарността на спортната индустрия Формула 1 с демократичните надежди за свобода на народа на Бахрейн!“

В края на писмото активистите допълват, че биха искали да видят състезанието в Манама проведено скоро, но в свободна и демократична атмосфера, за която е допринесъл и Екълстоун.

Отговор от 80-годишния англичанин засега няма, но той има редица проблеми в момента, свързани не само с календара на Гран при. Според непотвърдена официално информация от последната седмица медийният магнат Рупърт Мърдок се опитва да създаде концерн с цел придобиване контрол над F1. Самият Бърни заяви в интервю за един от вестниците му в неделя, че е готов да се оттегли, ако това се случи.