Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Формула 1 през 2011 г. е страхотна, убеден е Култард

Формула 1 през 2011 г. е страхотна, убеден е Култард

53
0
Люис Хамилтън

Новите правила и системи доведоха до сериозни промени в надпреварите от Формула 1, при това само за добро, убеден е бившият пилот и настоящ коментатор на английската ВВС Дейвид Култард. След Гран при на Китай шотландецът бе категоричен, че тепърва ще гледаме още по-интересни и вълнуващи стартове.

След изоставането си в Малайзия, където от втори отиде седми заради непланирано четвърто спиране в бокса, Люис Хамилтън изглеждаше смутен, дори кисел. Той говореше едно, отборът твърдеше друго. Очевидно бе нещастен, защото си спомни старото обвинение, че съсипва гумите си, върху което работи толкова упорито през последните години. А точно това се върна да го преследва. В Китай обаче бе агресивен, брилянтен. Всичко му се получи, а изпреварването на Себ показа истинска класа. Много елегантно управление от разумен състезател – обясни Дейвид.

Култард определи цялата надпревара като истинска класика, фантастичен сблъсък на стратегии и чиста скорост, продължил чак до карирания флаг:

Преди редът на финиширане се знаеше след последните спирания в бокса. Вече не е така. Разбирам хората, твърдящи, че това не е класическо състезание гума до гума, че задминаванията няма как да се случат при автомобили с близка скорост и идентични стратегии. Мисля си обаче, че понякога гледаме към миналото през розови очила. Две коли никога не са съвършено едни и същи. В дните на Ален Прост и Аертон Сена имаше различни двигатели, турбо. Преди това механичните разлики са били още по-големи. Сега всичко е невероятно. От зрителя се изисква концентрация, за да след стратегията на състезателите, да вижда колко ще издържат гумите им.

Надпреварата, убеден е шотландецът, се разгръща малко по малко, с всеки изминат километър и направен питстоп. Интензивността на случващото се на трасето обаче е толкова висока, че понякога нишката може да се изгуби за малко.

Третото място на Марк Уебър беше забележително. Някои от най-добрите му представяния идват, след като е бил притиснат до стената. А в събота остана 18-и в квалификацията, което го постави под огромно напрежение. На бас се хващам, че доста фенове още се почесват, опитвайки се да разберат как Марк се озова на 7 секунди зад Люис. Беше невероятно, но реалността е, че всеки има избор. Именно това е така завладяващо в настоящия формат. А всички ние имаме толкова много причини да сме оптимисти: битката за титлата е широко отворена (макар че Ферари все още липсва в нея), надпреварите са страхотни, а управлението – изумително – бе категоричен Култард.