Начало Автомобилни новини Фолксваген ще покажат нов супер-икономичен прототип в Катар

Фолксваген ще покажат нов супер-икономичен прототип в Катар

69
0

Фолксваген показаха първите официални снимки на прототипа си ХL1, който смятат да покажат пред публика по време на автосалона в Катар.

Моделът е поредният експеримент на марката за създаването на „еднолитров“ автомобил или с други думи кола, която да харчи по литър гориво на сто километра.

В този случай дизеловият хибрид XL1 има среден разход на гориво от 0,9 литра на сто км и изхвърля само 24 грама СО2 на километър.

Автомобилът е оборудван с двуцилидров 800-кубиков TDI мотор с мощност от 47 конски сили, който си партнира с 20-киловатов електродвигател. Трансмисията е 7-степенна с двоен съединител, а теглото на автомобила е само 795 кг. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 11,9 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена на 160 км/ч.

Конструкторите са се постарали интериорът да е максимално опростен и просторен, но въпреки дългата си задница, XL1 разполага само със сто литра багажно пространство.

Засега Фолксваген XL1 е само прототип, но от немския концерн вече намекнаха, че той може изключително лесно да бъде пригоден за серийно производство.