Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макс Мозли се бори за затягане законите за защита на личността

Макс Мозли се бори за затягане законите за защита на личността

26
0
Макс Мозли

Бившият президент на ФИА Макс Мозли се бори за затягане на законите за защита на личното пространство в европейския съд за човешки права. Англичанинът иска редакторите да уведомяват известните личности, чиито истории възнамеряват да публикуват, което би позволило търсене на начини за спиране на определено издание.

Самият Мозли претърпя подобен случай, когато през 2007 г. английският таблоид Нюз ъф дъ Уърлд публикува материал за него и садо-мазохистичната му оргия с пет проститутки. Бившият президент на световната автомобилна федерация успя да осъди вестника за обезщетение от 60 000 паунда, а сега продължава опитите за ограничаване възможностите на изданията да популяризират такива сензации. Доводите си Мозли излага в материал, публикуван в Гардиан. В него той твърди, че редакторите не са безпристрастни, когато става дума за статии с информация, за която е напълно ясно, че е лична.

Нарушаването на личното пространство може да е много сериозно – по-лошо дори от кражба, защото след публикуване нито един съд не е в състояние да направи която и да е информация отново лична. Разкритията в таблоидите могат да причинят огромна болка, дори самоубийства. Проблемът възниква, когато вестникът пази намеренията си в тайна. При сериозната разследваща журналистика това не съществува. А при настоящата ситуация, законът е неефективен. Не е в състояние да предотврати дори най-жестоките нарушения на таблоидите. Единственият вариант е вестниците да бъдат принудени да информират обектите [на материалите] за намеренията си да публикуват тяхна лична информация – се казва в материала.