Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел – Пилот на годината, момент на сезона – пожарът в Лотус-а...

Фетел – Пилот на годината, момент на сезона – пожарът в Лотус-а на Ковалайнен

27
0
пожар,Хейки Ковалайнен

Себастиан Фетел бе обявен Международен пилот на годината на наградите на британското списание Аутоспорт, раздадени снощи на гала церемония в лондонския хотел Гросвенър Хаус. Немският пилот на Ред Бул стана най-младият шампион в историята на Формула 1, побеждавайки в последния кръг от първенството в Абу Даби. Един от хората, участвали в изграждането на биковете и превръщането им в сериозен отбор – Дейвид Култард – връчи приза на 23-годишния германец.

RB6 – най-бързият болид през 2010 г. – също бе отличен, като призът бе връчен на създателя му Ейдриан Нюи от световния шампион за 1996 г. Деймън Хил. Автомобилът взе този сезон общо 9 победи, 15 полпозишъна и 6 най-бързи обиколки.

След напрегнатата програма през ноември пък, когато бе и финалът на сезона, Ред Бул си направиха годишното събиране на отбора в събота вечер. Според вътрешни източници и днес някои членове на тима се възстановяват от празненството! Но това е разбираемо, като се има предвид, че отборът спечели и двете титли в Гран при след оспорвана борба.

Съвместно с глобалния спонсор на F1 LG пък бе избран момент на сезон 2010 г. и това е пожарът в Лотус-а на Хейки Ковалайнен в края на Гран при на Сингапур. Финландецът спря до питуола, механиците на Уилямс му подадоха пожарогасител и той лично потуши пламъците. Случката стана още по-широко коментирана, след като пилотът се пошегува с шефа си Тони Фернандес и техническият директор Майк Гаскойн за това, че трябва да му вдигнат заплатата, тъй като извършва несвойствени за автомобилен състезател дейности. На рождения му ден началникът на екипа лично му подари два пожарогасителя AirAsia, а от Хелзинки Хейки получи специална каска на пожарникар.