Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Малдонадо: С Рубенс ще сме интересен екип

Малдонадо: С Рубенс ще сме интересен екип

41
0
Пастор Малдонадо

Пастор Малдонадо официално бе потвърден от тима на Уилямс като техен пилот за сезон 2011 г. във Формула 1. Венецуелецът споделя как е започнал кариерата си в автомобилния спорт и какви са очакванията му от отбора.

– Как започна кариерата ти в автомобилния спорт?

– Баща ми и чичо ми са били състезатели и логично бяха крайно запалени по автомобилния спорт, така че любовта си към него съм наследил от тях. В моя град Маракай има писта за картинг, намираща се на пет минути от дома ми. Когато бях на 3-4 години заявих, че искам да се състезавам, но бях твърде малък и след като навърших 7 татко ми даде един карт и от там се започна. От тогава досега не съм спирал. След картинга във Венецуела дойдох в Европа през 1998 г., за да се състезавам в международни карт надпревари, а това бе прекрасно, за да натрупам опит извън родината си. Постоянно бях начело и реших да премина към италианската Формула Рено. Спечелих шампионата във втория си сезон там. През 2007 г. отидох в GP2, но карах едва през половината година, тъй като получих контузия. Върнах се за 2008 г. и станах пети в първенството, само на 6 точки от първия – битката бе безкрайно оспорвана.

– Тази година взе титлата в GP2. Какво е чувството?

– Беше невероятен сезон. Бяхме конкурентоспособни от самото начало и взехме шест поредни победи. Отборът работи прекрасно за това постижение и до средата на състезателната година вече имах сериозен аванс, вследствие на което спечелих титлата на Монца.

– Смяташ ли, че си готов за F1?

– GP2 е много добър шампионат, подготвящ чудесно пилотите за Формула 1. Работих крайно упорито, за да стигна дотук и определено се чувствам готов.

– Какво е усещането, след като вече си наясно, че ще караш за Уилямс догодина?

– Уилямс вършат изумителна работа. Невероятно е да съм тук и да съм част от екипа. Истинска мечта.

– Какво мислиш за съотборника си Рубенс Барикело?

– Със сигурност е удоволствие да имаш за съекипник Рубенс, тъй като той е много опитен пилот. Мога да науча страшно много от него. А и ще е забавно, защото и той е южноамериканец като мен! Според мен ще сме наистина интересен екип.

– Как ще се подготвяш за дебютния си сезон през зимата?

– Ще продължа да тренирам и да работя на симулатора. Нямаме много време, а само месец-два преди първия тест, за който трябва да съм напълно във форма.

– Кара един ден FW32 в Абу Даби. Как преминаха изпитанията там?

– Беше невероятно. Моментът бе специален за мен, защото се случи само ден след като бях седял в болида си от GP2 и разликите бяха огромни. Подобрявах се обиколка след обиколка, изпълних програмата и натрупах безценен опит.

– Какви са разликите между кола от GP2 и такава от Гран при?

– Три основни. Първата е разликата в мощността – болидът от F1 е с изумителна мощност и по-висока максимална скорост. Второ, спирането: спирачките са много по-сериозни във Формула 1. Накрая – повече аеропритискане и сцепление като цяло.

– Ти ще си едва четвъртият венецуелец, който ще кара във Формула 1. Какво означава това за теб?

– От близо 30 години венецуелец не е бил пилот във Формула 1, а страната отгледа мнозина млади пилоти с надеждата, че някой от тях ще я представя. Щастлив съм, че аз станах този пилот.

– Какви са целите ти за 2011 г.?

– Искам просто да работя възможно най-добре, да съм близо до челото и да извличам максимума от автомобил. Тимът се труди страшно упорито и аз трябва да натискам, за да се придвижа напред колкото се може по-бързо. Дебютант съм, но това няма да е проблем. Необходимо е да остана концентрирам и да си върша работата.