Начало Moto News Хорхе Лоренцо е новият световен шампион в MotoGP

Хорхе Лоренцо е новият световен шампион в MotoGP

62
0
Хорхе Лоренцо

Хорхе Лоренцо спечели първата си световна титла в кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм MotoGP, след като финишира трети в завършилата днес Гран при на Малайзия.

Пилотът на Фиат Ямаха стартира от полпозишън, но караше повече от предпазливо в състезанието, тъй като знаеше, че заради отсъствието на най-големия му конкурент за титлата – Дани Педроса, не него ще му е достатъчна и девета позиция, за да си осигури короната. Така след 13-тия си поред подиум за тази година, испанецът вече е недостижим в генералното класиране с актив от 313 точки, спрямо 228 за Педроса.

Състезанието на Сепанг бе спечелено от съотборника му във Фиат Ямаха – Валентино Роси, за когото това е едва втора победа този сезон, след като последният му триумф бе в първото състезание за годината в Катар. Днес обаче карането му безапелационно и въпреки изоставането си до 11-та позиция на старта, италианецът успя да излезе начело още в средата на надпреварата след серия от най-бързи обиколки.

Същевременно чудесно състезание направи и Андреа Довициозо (Репсол Хонда), който финишира на втора позиция, само на 0,2 секунди зад Роси.

Бен Спийс (Монстер Ямаха Тек 3) остана четвърти днес, а Алваро Баутиста (Ризла Сузуки) отново успя да се добере до петата позиция, която е най-предното му класиране този сезон.

Ники Хейдън пък бе единственият пилот на Дукати, завършил надпреварата. Той успя да достигне до шестата позиция, докато съотборникът му Кейси Стоунър претърпя разочарование, след като катастрофира още в първата обиколка.

Първата десятка на Сепанг днес бе допълнена съответно от Хироши Аояма (Интерветен Хонда), пилотите на Сан Карло Грезини Хонда – Марко Симончели и Марко Меландри и Ранди де Пюние от екипа на LCR Хонда.