Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън: Няма да доказвам нищо на никого

Бътън: Няма да доказвам нищо на никого

94
0

Световният шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън няма търпение да се качи в новия Макларън МР4-25, заяви днес самият той по време на представянето на автомобила. Англичанинът напусна екипа на Браун Гран при (вече Мерцедес), с който триумфира миналия сезон и се присъедини към тима от Уокинг. Решението му бе дълго коментирано, но той е категоричен, че се чувства прекрасно и че всички в Макларън са го посрещнали радушно, както и че вече се чувства като у дома си.

– Когато отиваш в нов отбор, не знаеш какво да очакваш, въпреки че си си създал мнение отвън. При подобна смяна винаги има някакви проблеми, но атмосферата е чудесна. Останах приятно изненадан и се чувствам като част от тима, въпреки краткото време до момента, което съм изкарал с тях. Страхотното в екипа е, че искат страшно много да успеят. Аз [лично] се вълнувам повече от всякога, а предизвикателството пред мен е огромно – обясни англичанинът.

Той също взе отношение по въпроса как ще се разбира със съотборника си Люис Хамилтън и дали смята, че Макларън ще се съсредоточат върху единия си пилот, каквито случаи щяло да има през новия сезон:

– Сигурен съм, че Нико [Розберг] или Михаел [Шумахер] – ако имате конкретно тях предвид – се надяват случаят да не е такъв. Във Формула 1 се работи в екип – нужни са и двамата пилоти, за да вървиш напред. Нито един състезател на грида не би избрал ролята на номер 2 и не смятам, че ще има такива случаи тази година. Важното е да работим заедно, това е ключов момент. Да се учим един от друг, защото сме били в различни ситуации. В края на годината се вижда кой се е справил най-добре. Но би било огромна грешка да насочваме мисълта си в тази насока.

Дженсън повтори още веднъж, че гледа напред, макар да оценява постигнатото през 2009 г. и спечелването на световната титла:

– Всъщност едва след последното състезание започваш да мислиш за това какво си постигнал. Скоро обаче започваш полека-лека да забравяш, тъй като вече се подготвяш за новия сезон. Все пак някои събития връщат спомена за постижението, което е страхотно, но трябва да гледаме към бъдещето – към това, което е пред нас.

А то е новият МР4-25, който пилотът видя днес за първи път напълно сглобен. Той сподели, че резултатите от управлението на модела на симулатора са били чудесни, но реалната работа започва на тестовете. И бе напълно категоричен, че няма какво да доказва и в новия си тим, и на себе, и на останалите хора:

– Щастлив съм от живота си такъв, какъвто е в момента. Намирам се в най-добрата възможна позиция. Няма да доказвам нищо на никого.