Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Титлата е в ръцете на съда

Алонсо: Титлата е в ръцете на съда

64
0

Фернандо Алонсо смята, че тазгодишният шампионат от Формула 1 може да бъде решен в съда. Отборът на Рено заедно с тези на Ферари, Ред Бул и BMW Заубер пуснаха жалба срещу дизайна на дифузьорите на тимовете на Браун GP, Уилямс и Тойота.

Междувременно в първите две състезания се забеляза, че въпросните три тима действително са доста по-бързи от своите конкуренти. Именно това е и в основата на делото, което ще бъде разглеждано от Апелативния съд на ФИА. Ако съдиите решат, че дифузьорите са нелегални, то може да бъдат изменени резултатите от досегашните състезания, включително и да бъдат отнети победите на Дженсън Бътън.

Алонсо подчертава обаче, че ако дифузьорите бъдат счетени за легални, то останалите седем отбора ще имат проблеми в борбата при конструкторите.

„Трябва да видим какво ще решат съдиите“ – каза испанецът. „Това е сложен въпрос, като шампионатът повече или по-малко може да бъде решен. Ако дифузьорите се окажат легални, то Браун ще бъдат недостижими за останалите отбори.“

Проблемът за останалите тимове е, че евентуалното създаване на нов дифузьор реално означава цялостна промяна на аеродинамиката на колата.

„Трябва да се работи върху цялата кола“ – обяснява Алонсо. „Самото поставяне на дифузьора няма да подобри от само себе си времената с една секунда. Дифузьорът те прави по-бърз, ако имаш нова предна част, нови кутии за радиаторите, нов капак на двигателя. Трябва да промените цялата кола, а това би отнело няколко месеца.“

Решението за ФИА определено е трудно, тъй като стюардите в Мелбърн и Сепанг вече обявиха дифузьорите за легални.