Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шуми: Удивен съм от новите правила

Шуми: Удивен съм от новите правила

54
0

Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер е на мнение, че няма много смисъл в новата точкова система, представена от ФИА в началото на тази седмица.

От федерацията съобщиха, че титлата при пилотите ще отива при този с повече победи вместо при този с повече точки. Като цяло досега само Бърни Еклестън е изразил одобрение по повод на новата система на оценяване, докато Шумахер се присъедини към Фернандо Алонсо в критиките си към нея.

Бившият пилот на Ферари смята, че новият метод няма да помогне особено на Формула 1 – особено защото е много късно представен. Германецът признава, че е удивен от това правило.

„По време на тестовете имахме да дискутираме серия теми, но този път това решение не е нормално толкова малко преди началото на сезона” – написа Шумахер в личния си интернет сайт.

„Но освен това следва да се каже, че и KERS представлява риск за отборите, които я ползват, заради ограничените тестови възможности. Затова и тази година отново ги има традиционните въпросителни. И именно това прави цялата Формула 1 толкова атрактивна, не е ли така?”

„Не мога да си представя обаче, че последните промени могат да помогнат на Формула 1, особено с оглед новата система за избиране на шампион. Просто не виждам смисъла в това да имаме световен шампион, който е спечелил по-малко точки от втория, въпреки че съм съгласен, че трябва да се засилят привилегиите на победителя.”

„Като цяло трябва да се опитаме да гарантираме, че Формула 1 остава върхът на моторните спортове, демонстрирайки състезанията и на най-високо технологично ниво.”

Шумахер вярва, че бившият му отбор, Ферари, е в силна позиция за борбата за титлата, но е категоричен, че конкуренцията е много близо.