Начало Автомобилни новини Кьонигсег показа концептуалния Quant

Кьонигсег показа концептуалния Quant

83
0

Звездата на щанда на Кьонигсег на тазгодишното автоизложение в Женева се нарича Quant. Тази концепция представлява соларна електрическа суперкола с 4 места, която е разработена от компанията съвместно със специалистите от NLV Solar.

Колата на изложението обаче не е действащ автомобил, а само модел в реален размер.

Ако стигне до серийно производство, колата ще може да изминава разстояние от 500 км с едно зареждане, а за пълно презареждане на батериите ще са нужни само 20 минути. Тези батерии ще могат да се зареждат безброй пъти. Quant има изключително тънка фотоелектрическа обвивка на купето, както и система за регенериране на спирачната енергия и от четирите колела.

Автомобилът ще разполага с еквивалента на 512 к.с. мощност и 715 Нм въртящ момент. Тези данни са достатъчни, за да може колата да ускорява от 0 до 100 км/ч за 5.2 секунди. Максималната скорост достига 275 км/ч, а сухото тегло на автомобила е 1780 кг.

Всички седалки в автомобила се регулируеми, включително и тези отзад. Пространството за краката на пътниците в задната част изобилства, което значи, че четирима възрастни могат да се возят спокойно в колата. Вратите са тип ‘пеперуда’ и се отварят нагоре, като това, заедно с липсата на В-колони помага на пасажерите да влизат и излизат от автомобила безпрепятствено.

Относно безопасността – Quant разполага с ABS, ESP и шест ‘интелигентни’ въздушни възглавници.