Начало Автомобилни новини KERS на базата на амортисьори?

KERS на базата на амортисьори?

79
0

Системите KERS, които се разработват в момента, са базирани на регенерирането на енергия от спирачките. Аналози на тази система се ползват и при шосейните автомобили. Всъщност много от бензиново-електрическите хибридни автомобили по пътищата в момента притежават устройства за регенериране на електрически енергия от спирачките.

Учените от университета Туфтс обаче са създали система, която разчита на движението на амортисьорите, за да генерира енергия. Технологията представлява електромагнитен генератор, конвертиращ енергия, която иначе би била загубена. Съответно механичната енергия от движението на амортисьорите се превръща в електрическа енергия, която може да помага за дозареждането на батериите в автомобила.

Генерираната електрическа енергия може да бъде комбинирана с електрическата енергия от други аналогични системи, каквито са слънчевите панели и регенеративните спирачки. Съответно допълнителната електрическа енергия може да бъде съхранявана в батериите, а може и да захранва някои не толкова важни инструменти или уреди в автомобила.

Технологията е била измислена от професорът по инженерство Роналд Голднър и колегата му Питър Зериджън. Съответно транспортна компания от САЩ е лицензирала технологията и планира да започне да я тества в електрически автомобили по-късно тази година.