Начало Автомобилни новини BMW X5 навърши 10 години

BMW X5 навърши 10 години

398
0

Първият високопроходим автомобил на BMW навърши 10 години. Oт дебюта му през 1999г. на автомобилното изложение в Детройт досега от BMW X5, който е смятан за създателя на сегмента SAV (Sport Activity Vehicle), са продадени над 845 000 броя.

Ключ към успеха на модела от самото начало е успешното пренасяне на характерното за BMW удоволствие от шофирането в нов пазарен сегмент. За първи път просторното BMW X5 с постоянно задвижване на всички колела комбинира динамиката на седан на BMW с още по-голяма подвижност при всякакви пътни условия. Многобройните системи за безопасност и независимо окачване, разграничават BMW X5 от класическите off-road автомобили. Система Динамичен контрол на стабилността DSC (Dynamic Stability Control) оборудвана с автоматична диференциална спирачка ADB-X (Automatic Differential Brake) и Контрол при спускане по наклон и други технически иновации, гарантират превъзходно поведение на пътя, както на асфалтова настилка така и в трудно проходими условия.

Второто поколение BMW X5, което е на пазара от есента на 2006 г. предложи ново развитие на характерните за Sports Activity Vehicle’s черти. С иновативното си шаси и технологии за подпомагане на водача, новото BMW X5 още веднъж наложи стандарти в конкурентния сегмент на BMW X моделите. Както и предшественика си новото BMW X5 се произвежда във фабриката на BMW в Spartanburg в САЩ и е първият модел на марката, който предлага възможност за оборудване с до седем места. Неговата усъвършенствана интелигентна система за задвижване на всички колела, допълнително подобрява динамиката на шофиране и поведението на труден терен. Постоянното 4х4 задвижване, функциониращо на електронен принцип, е свързано със Системата за контрол на стабилността и преразпределя двигателната сила между предната и задната ос.

Настоящия модел BMW X5 заема водеща позиция в областта на ефективността. Шест и осем цилиндровите бензинови двигатели, шест цилиндровият дизелов двигател, множество технически нововъведения разработени в рамките на стратегията BMW EfficientDynamics осигуряват на BMW X5 отлични показатели за ефективност. За десетте години от въвеждане на BMW X5 разхода на гориво е намален значително, въпреки, че мощността на двигателите е увеличена. Моделът BMW X5 xDrive48i през 2009 изразходва средно 12.1 л/100 км. в ЕС тестови цикъл с 13% по-малко от BMW X5 4.4i през 2000 г, който при това е с почти 70 к.с. по-малко мощност. Моделът BMW X5 xDrive30i, предлаган днес е с 41 к.с. по-мощен, и все пак има разход на гориво само 10.3 л/ 100 км, или 20 % по-малко. При BMW X5 xDrive30d, мощността е увеличена с 51 к.с., а разхода на гориво – намален с повече от 15 % до 8.2 л/100 км.