Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли: ФИА постепенно губи контрол над F1

Мозли: ФИА постепенно губи контрол над F1

31
0

Макс Мозли предупреди, че ФИА може да бъде драстично отслабена и дори да загуби контрола над Формула 1, ако стане така, че той напусне позицията си по време на Генералната среща на 3 юни.

Тъй като членове на клубовете на ФИА ще гласуват следващия месец дали все още могат да се доверят на Мозли след всички неща около личния му живот, самият Мозли предупреди президентите на клубовете за опасностите, ако той не остане начело.

Така в официално писмо настоящият президент на ФИА разкрива, че от името на ФИА той се бори със собственика на комерсиалните права Бърни Еклестън и финансовите партньори от CVC за контрола над Формула 1. Затова и той е на мнение, че е много важно той да продължи делото си.

Дори според него преговорите са толкова важни, че „би било изключително безотговорно, дори в разрез със задълженията му да се оттегли.”

В писмото Мозли казва: „В момента водим преговори за 100-годишно комерсиално споразумение между ФИА и Притежателят на комерсиалните права във Формула 1 (CRH). Като ефект това споразумение реално ще управлява Формула 1.”

Той подчертава, че от CRH са поискали да имат правата над правилника, както и да продават бизнес на всеки. Така в действителност те просто биха поели контрола над целия спорт. А той е категоричен, че ФИА не може да позволи такова нещо.

И покрай въпросната дискусия пак се хвърли светлина върху позицията на Еклестън по отношение на аферата на Мозли – особено по повод на участието му в дискусиите дали тимовете трябва да подпишат петиция за напускане на Мозли. Иначе въпросното 100-годишно споразумение бе подписано от Бърни през 2000 година, когато той плати около 315 милиона долара за привилегията.

Мозли съответно твърди, че амбицията му да защити бъдещето на ФИА ще бъде отслабено, ако той напусне позицията си. В допълнение може да бъде избран нов кандидат, който дори да подкрепя противоположната позиция.

Настоящият президент на ФИА също така се опасява и че покрай проблемите с управлението на Формула 1 Федерацията може да навреди на спорта като цяло в условията на заформящата се финансова „криза”. Затова и той е малко уклончив да се съгласи и със споразумението Конкорд, което дава право на тимовете да дават вето по отношение на правилника и по правилата на което отборите не получават достатъчно пари.

„Разходите станаха прекалено големи, приходите са незначителни, а големите автомобилни производители имат затруднение със своя основен бизнес. Само с честни и реалистични финансови споразумения можем да избегнем загубата на тимове.”

Допълнително Мозли разкрива, че в момента води преговори за дългосрочно споразумение за Световния рали шампионат, вярвайки, че този спорт е много важен за финансовото благосъстояние на ФИА. Той заключва, че опитите на някои да получат оставката му само ще трасира техните интереси в това да отдалечат ФИА от Формула 1.

„Мисля, че е много важно да стане ясно, че има борба за контрола над Формула 1, която е заложена още в споразумението Конкорд от 1981 година. В по-близко време борбата бе представена от няколко тима, които заплашиха, че ще започнат алтернативен шампионат.”

Мозли подчертава, че по време на управлението му този спорт вече включва милиарди долари и невероятни интереси от огромни компании.

„Решен съм да се боря за правата и ролята на ФИА във формула 1 и е възможно поради тази причина медиите да са окуражени от всички онези, които имат интерес от напускането ми на поста на президент.”

Мозли завършва писмото си, подчертавайки, че той е напълно решен да остане до октомври 2009 година, стига да му бъде даден положителен вот на срещата на 3 юни. В последната си година британецът желае да завърши преговорите за Формула 1 и WRC, за които вярва, че са от първостепенна важност за ФИА.