Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Колес: Виждам бъдеще в независимите тимове

Колес: Виждам бъдеще в независимите тимове

53
0

Отпадането на Супер Агури бе по-скоро свързано със слаб бизнес модел, отколкото може да бъде разглеждано като лош знак, че независимите тимове не могат да оцелеят в този спорт.

Това е мнението на шефа на тима на Форс Индия Колин Колес, който изцяло застава зад позицията, че състезаването във Формула 1 не е проблем за независимите тимове като неговия – стига отборът да бъде управляван добре. Пред „Аутоспорт” Колес каза, че не се съмнява изобщо за бъдещето на независимите тимове в Гран при.

„Определено” – каза той. „Ако те имат правилния бизнес модел, да. Показахме в миналото при смяната на Джордан с Мидланд, на Мидланд със Спайкър и на Спайкър с Форс Индия, че можеш да намериш инвеститори и акционери, стига да имаш правилния бизнес модел, един чист баланс и чисто име на компанията.”

Колес е убеден, че зависи изцяло от малките тимове да не се изхвърлят в борбата си с прекалено големите бюджети.

„По-трудно е да се намерят спонсори, но си има и бъдещи мерки, които могат да се вземат, за да се редуцират разходите. Така накрая всеки тим е отговорен за своите разходи, следователно всеки трябва да управлява своя отбор по ефективен начин.”

„Когато Мидланд превзе Джордан, аз бях много критикуван (за намаляването на разходите) и всички ми казваха, че това е грешно. Но единствената цел бе да оцелея и да направя най-доброто с това, което имам.”

„Супер Агури за мен са най-добрия пример как нещо може да се обърка. Когато си малък и се опитваш да се надпреварваш с големите, работата не става. Всичко трябва да се прави стъпка по стъпка.”

Колес също така е убеден, че финансовата „капсула”, която е на път да бъде приета, ще подобри ситуацията за по-малките тимове като Форс Индия, въпреки че реално няма да им спести работа. Германецът допълни, че според него при представянето на финансовите ограничения големите тимове ще имат повече затруднения, тъй като именно те ще има да се учат да работят с по-малък бюджет.