Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 трябва да погледне към развиващите се страни

F1 трябва да погледне към развиващите се страни

49
0

Формула 1 трябва да погледне към бързо развиващи се страни като Китай, Индия и Русия за евентуални тимове в бъдеще, каза президентът на Тойота Джон Хаует.

„Индия е процъфтяващ пазар, Китай е процъфтяващ пазар, Русия също се развива добре, като за нас това в момента е най-големият пазар в Европа” – каза той по време на пресконференцията в петък по време на състезателния уикенд за Гран при на Турция.

„Предвиждам, че в някоя от тези страним, където има много мощни икономики, съществува потенциала за тимове от Формула 1”.

Формула 1 започна сезона с 11 тима, но те бяха редуцирани на 10, след като подкрепяният от Хонда тим на Супер Агури съобщи за финансовите си проблеми, заради които и преустанови участието си.

За сметка на това обаче през 2008 година се появи тимът на Форс Индия, който бе разработен на базата на тима на Спайкър от индийския милиардер Виджай Малия.

Супер Агури пък водеха преговори с подкрепяната от Дубай компания Магма Груп, но в последствие сделката пропадна.

Формула 1 разглежда възможността да стъпва все повече в развиващите се страни, като Индия се очаква да бъде домакин през 2010 година. Сингапур пък ще дебютира още прз този сезон. Китай вече си има състезание, а Русия вече доста време води преговори за домакинство на кръг.