Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новите аеродинамични пакети представени в Барселона

Новите аеродинамични пакети представени в Барселона

39
0

При особено голям интерес вече трети ден в Барселона текат изпитанията преди завръщането на Формула 1 в Европа. В последния уикенд на месец април в столицата на Каталуния предстои да се проведе четвъртия кръг от тазгодишния шампионат в Гран при. Това състезание обаче на практика ще бъде като нов старт, защото много от отборите ще представят по време на този уикенд новите си осъвременени аеродинамични пакети. Това бе и най-дискутираната тема по време на изпитанията тази седмица, защото екипите използваха всякакви причудливи елементи и тестваха дори конфигурациите си за 2009 г.
Може би най-любопитната новост бяха „слонските уши” на носа на Хонда-та на Рубенс Барикело, благодарение на които (както и на сликовете разбира се) бразилецът постигна най-добро време във втория ден.
Торо Росо пък представиха новата си кола, която предстои да дебютира в Гран при на Турция според предварителната информация. Както и се очакваше тя е базирана на RB4 на Ред Бул. Затова перката на капака на двигателя не учуди почти никого. Учудващо бе, че подобно решение приложиха и от тима на Рено, който доставя двигателите за екипа на Кристиян Хорнер. Изглежда то е стабилизирало допълнително колата, след като Фернандо Алонсо изрази задоволството си от постигнатото.
Отборите на Тойота и Форс Индия пък представиха носачи на предното окачване оформени съвсем като крила, които подобряват значително прилепянето на предната част на колата.
Освен пакетите за тази година голяма част от отборите изпробваха и аеродинамиката си за следващата година, която изглежда ще е коренно различна заради новите правила.
Интересни разбира се бяха и тестовете на сликове, които почти сигурно ще се завърнат през 2009 г. Всички пилотите, които тестваха този тип гуми бяха много доволни от тях, защото освен че те подобряват темпото с около 0,750 сек на обиколка дават и много добро механично сцепление. На отборите бяха предоставени 9 комплекта гуми за изпитанията в Барселона.