Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Култард не е съгласен с евентуалната забрана на чохлите

Култард не е съгласен с евентуалната забрана на чохлите

60
0

Дейвид Култард разкритикува остро предложението на ФИА чохлите, с които се затоплят гумите в F1, да бъдат премахнати през 2009 г.###Дейвид Култард разкритикува остро предложението на ФИА чохлите, с които се затоплят гумите в F1, да бъдат премахнати през 2009 г.
Техническата работна група към ФИА планира да забрани затоплянето на гумите преди болидите да излязат на пистата като начин за намаляване на скоростта. Освен това счита, че с тази мярка ще се повиши нивото на безопасност, защото новото поколение гуми ще бъдат направени така, че да не губят толкова налягане, докато болидите са зад кола за сигурност. Самите гуми ще бъдат сликове без канали. Сред промените, които вероятно ще бъдат въведени още през 2009-та, е и редуцирането на аеродинамичната сила на прилепяне.
Противоположно на мнението на работната група след тестовете на Херес Култард изрази безпокойство от планираните за сезон ’09 промени. Според него премахването на чохлите ще навреди на сигурността.
„Ще трябва да правим повече обиколки отколкото обикновено е необходимо просто, за да доведем гумите до нужната температура. Мисля, идеята де се забранят е абсурдна”, коментира Култард.
Пилотът обясни още, че когато кола от бокса излезе на пистата, а част от другите болиди са направили няколко обиколки и са загрели гумите си, ситуацията ще бъде доста опасна. Причината е, че ще има голяма разлика в скоростта между току-що излезлите на пистата и тези, които вече са завъртели няколко тура.
Култард възнамерява да постави въпроса за разглеждане на следващото заседание на Асоциацията на пилотите в Гран при, за да излязат всички състезатели с общо становище по въпроса ще навредят ли на сигурността предстоящите промени.