Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо на полпозишън в Китай

Алонсо на полпозишън в Китай

55
0

Фернандо Алонсо и Джанкарло Фисикела (Рено) ще стартират от първа редица в Гран при на Китай. Зад тях се наредиха пилотите на Хонда Барикело и Бътън. Райконен е пети, а М. Шумахер – шести.
###
Световният шампион Фернандо Алонсо (Рено) спечели първата позиция за утрешната Гран при на Китай. Успехът на френския тим бе пълен, след като съотборникът му Джанкарло Фисикела се нареди до него на първа редица. Зад тях са двата болида на Хонда, като съответно Рубенс Барикело е трети, а Дженсън Бътън – четвърти. Кими Райконен (Макларън) е пети пред Михаел Шумахер (Ферари).
Квалификацията на пистата в Шанхай протече доста хаотично заради почти непрекъснатия дъжд. Доста състезатели се завъртяха, а Кристиян Алберс (Спайкър MF1) дори предизвика спиране на официалната тренировка.
Мисля, че можем да сме оптимистично настроени и уверени. Бързи сме и на суха, и на мокра писта. Освен това обожавам трасетата, на които се провеждат последните три старта за сезона. Отборът ни знае как се побеждава на тези писти и нямам никаква причина да съм нервен – коментира Алонсо.
Първата позиция на испанеца е 50-та за Рено във Формула 1 и 15-та в кариерата на пилота. Миналия сезон той пак бе пръв на грида и спечели надпреварата.
Основната цел е да финишираме пред Ферари – категоричен бе Фернандо.
На мократа настилка отборите с гуми на Бриджстоун очевидно имаха сериозни затруднения, което се отрази още по-зле на надеждите на Ферари след вчерашния удар със смяната на двигателя на Фелипе Маса. Днес бразилецът не успя да стигне до последния сегмент на квалификацията. Михаел Шумахер все пак се пребори и бе сред най-бързите 10. В последните секунди на сесията германецът бе изместен от петата позиция от Райконен.
Определено сме твърде бавни и това е очевидно – призна Михаел. – Ако условията се запазят такива, ще ни е безкрайно трудно. Ако е по-сухо, нещата могат да се променят. Състезанието е дълго.
Настроението в Скудерията рязко контрастираше с това в Хонда, където радостта бе осезаема. Двамата пилоти на екипа дадоха абсолютно идентични времена. Освен това Барикело е победител в Китай от 2004 г., а този сезон Бътън взе първия си успех в Гран при в Унгария, където условията бяха подобни.