Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Турците се пазарят за глобата

Турците се пазарят за глобата

58
0

Организаторите на Гран при на Турция са категорични, че петте милиона долара глоба е прекомерна и не могат да си позволят да я платят. Санкцията бе наложена от ФИА, след като лидерът на кипърските турци Мехмет Али Талат връчи трофея за победата на Фелипе Маса (Ферари) в тазгодишната надпревара и бе представен като президент на държава, призната единствено от Турция.
Управителят на пистата Баран Асена разясни, че състезанието вече е изгубило 5 млн. долара миналата година. Този сезон зрителите на трасето бяха намалели сериозно, което увеличило загубите.
Основният проблемите на организаторите е, че разполагат само с 30 дни за плащане на глобата. Решението за нея бе взето миналата седмица (19 септември), така че срокът вече тече.
Ако сумата не бъде платена през това време, на теория Турция може да бъде извадена от календара на Формула 1. Според коментатори обаче ФИА от самото начало на скандала не показва склонност за по-сериозни санкции. Възможно е световната автомобилна федерация да приеме плащане със закъснение.
В своя защита турците заявиха, че единствената им цел е била да популяризират спорта.
Междувременно казусът породи доста разпалени спорове. Според някои наблюдатели наказанието е твърде сурово и политиката няма особено значение в спорта. Други обаче се питат каква ли би била реакцията на турските организатори, ако в друга държава бъде разрешено на кюрдски политик да връчи трофей на подиума.