Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите ще обсъждат допинг тестовете в F1

Пилотите ще обсъждат допинг тестовете в F1

45
0

Въпросът за въвеждане на по-стриктни тестове срещу употребата на непозволени стимуланти в F1 ще бъде обсъден на пилотски брифинг в Истанбул.
Идеята за дискусията е на членове от Асоциацията на пилотите в Гран при (Grand Prix Drivers’ Association – GPDA), които искат да се увеличи контролът върху незаконните медикаменти. Досега състезателите даваха само проби от урина, но в други спортове вече се използват усъвършенствани стимуланти, които биха могли да бъдат открити само с кръвни тестове.
Неназован пилот сподели пред медиите: “Всички ние сме много добре погдотвени физически и наистина не би трябвало да има от какво да се притесняваме. Без съмнение обаче някои вещества, като EPO например, (често се употребява от професионалните колоездачи) биха могли да спомогнат за повишаване на концентрацията и издържливостта. Лично аз бих искал да има повече тестове и да се отнасяме по-сериозно към въпроса”
Темата за тестовете стана много актуална в падока преди Гран при на Турция, но мненията на пилотите по нея варират. Дейвид Култард призна, че честото повдигане на този въпрос определено го ядосва. Според Марк Уебър пък прецизността на тестовете трябва да се повиши, но той смята, че едва ли някой от пилотите би трябвало да се притеснява от този факт.
“Бих бил безкрайно изненадан, ако някой от пилотите взима нещо повече от по някоя бира. Но това е професионален спорт и трябва да бъдем сигурни. Не се опитвам да правя от мравката слон, но защо да няма повече тестове!”, пита австралиецът.