Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Звездите от NASCAR предупреждават Монтоя и Вилньов

Звездите от NASCAR предупреждават Монтоя и Вилньов

28
0

Мисля, че и двамата ще са изненадани в колко конкурентна среда ще попаднат, казват за Монтоя и Вилньов, пилотите от Наскар.###
Монтоя със сигурност ще се появи през следващата година в NASCAR сериите, евентуално там планира своето бъдеще и Жак Вилньов, но двамата вече получават предупреждения от пилотите там да не подхождат с голяма увереност към най-популярните серии в Северна Америка.
Грег Бифъл и Адриан Фернандез, утвърдени звезди в САЩ, предупреждават бъдещите си колеги идващи от „кралският клас в моторните спортове” да не разчитат на лесна адаптация. „Те със сигурност няма да успеят веднага да постигнат успех”, казва Бифъл пред TSN. „Момчетата със сигурност притежават много важни качества, като контрол върху колата, чувство за поведението й, опит при ускорение, спиране, превключване на скоростите и т.н. Но това не гарантира че при преминаването от едната в другата серия те автоматично ще имат успех.”
Ейдриян Фернандез е приятел на Монтоя и е бивш пилот от Чамкар и Инди Рейсинг Лигата. От тази година и той се прехвърли в сериите NASCAR. „На градските трасета нямаме никакъв проблем, на овалите обаче все още имам малки трудности и там е нужно време за адаптация. Колите пък са напълно различни. Те са много тежки и имат много малко механично сцелпление. Ние сме свикнали с много по-леки коли, които стоят като залепени за асфалта и които реагират много по-бързо на реакциите ти.
С колите от NASCAR не можеш да се отнасяш толкова твърдо, колкото ние се отнасяхме преди с болидите на овалите.”
Все пак и Монтоя и Вилньов имат опит от овалните трасета и двамата са печелили класиката Инди 500. „Мисля, че и двамата ще са изненадани в колко конкурентна среда ще попаднат и колко трудно се свиква с колите тук”, продължава Фернандез. „Пилотите дошли тук от други серии винаги имат проблеми с аклиматизацията. А колите са по-бързи отколкото ние си мислим в началото.”
„Смятам че бе доста разумно от страна на Хуан Пабло да подпише дългосрочен договор, защото съм сигурен, че в началото ще му бъде особено тежко. Единственото нещо, което ще му бъде от помощ, е факта че той е много талантлив. Това ще намали учебния период и фазата на обучение.”