Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двойна победа за Рено на Сепанг

Двойна победа за Рено на Сепанг

27
0

Джанкарло Фисикела спечели по великолепен начин Гран при на Малайзия днес. Триумфът на екипа му Рено бе пълен, след като съотборникът му Фернандо Алонсо се класира втори. Трети остана пилотът на Хонда Дженсън Бътън.

Победата е трета в кариерата на Фисикела, като и този успех той посвети на загиналия си преди седмица приятел Пиетро. Италианецът поведе на старта, следван от Бътън. Алонсо направи невероятен старт от седмата си позиция на грида – той буквално се изстреля и в първия завой бе непосредствено зад англичанина. Сензацията Нико Розберг пък се свлече от трети на стартовата решетка чак седми в борба със съотборника си от Уилямс Марк Уебър.

Още в първия тур Кими Райконен отпадна от борбата. Според първоначалната информация пилотът на Макларън е бил ударен от Кристиян Клийн (Ред Бул), при което загуби контрол, завъртя се, удари задницата в предпазните гуми и съответно надпреварата приключи за него. Австриецът се прибра в бокса със счупено предно крило и спукана предна лява гума. След това опита да възобнови състезанието си на два пъти, но не успя.

Междувременно Фисикела направи серия от най-бързи обиколки преди да спре за първи път в бокса в 17-ия тур. До този момент бе отпаднал и Нико Розберг с атрактивно счупване на двигателя му Косуърт. Скоро след това в гаража се прибра и вторият Ред Бул на Дейвид Култард с блокирала на шеста предавка скоростна кутия. После и съотборникът на Нико Марк Уебър отби в тревата с повреда в мотора.

През това време Алонсо пое лидерството след влизането на Бътън в пита в 20-ата обиколка. Испанецът води до 26-ия тур, когато и той направи първия си бокс. След първата серия спирания за дозареждане с гориво и смяна на гуми Фисикела водеше пред англичанина и Фернандо. Следваше тръгналият от 21-ва позиция на грида Фелипе Маса, докато Михаел Шумахер бе седми. Във Ферари бяха избрали различни стратегии за двамата си пилоти.

На половината дистанция вече бе ясно, че Алонсо гони Бътън, за да направи разликата помежду им минимална, така че да излезе пред него при следващия си пит. Попадането в сериозен трафик допълнително забави пилота на Хонда, който след втория си бокс се озова направо зад излезлия четвърти Хуан Пабло Монтоя (Макларън). Колумбиецът запази това си място след втората серия спирания, следван от Маса и Михаел.

През цялото време Фисикела необезпокояван контролираше темпото на състезанието и пресече пръв финала, на 4,5 секунди пред Алонсо. Общо 14 пилоти завършиха надпреварата.