Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА одобри официално връщането на стария формат на квалификацията

ФИА одобри официално връщането на стария формат на квалификацията

50
0
квалификация

Световният съвет на Международната автомобилна федерация (ФИА) прие официално връщането на стария формат на квалификацията във Формула 1 от миналия сезон за предстоящата Гран при на Китай.

След като на среща в Женева миналия четвъртък всички 11 отбора застанаха зад идеята да се върне начинът на провеждане на сесията от 2015 г., след дълги дискусии в крайна сметка управляващият търговските права на Ф1 Бърни Екълстоун и президентът на ФИА Жан Тод склониха това да се случи в интерес на спорта.

Оставаше само това да бъде одобрено от Комисията за Ф1 и Световния съвет на ФИА, което изглеждаше само като формалност с оглед на съгласието на босовете и тимовете. Миналогодишният формат ще се използва във всички състезания до края на сезона.

Така използваният в първите 2 кръга формат на елиминационен принцип с отпадането на един пилот на всеки 90 сек в края на всяка от 3-те части повече няма да се използва, а при прилагането на стария формат при сегашната решетка с 22 пилоти след края на първия и втория сегмент ще отпадат по 6, за да останат 10 за третия.