Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Два или три питстопа за смяна на гуми в Бахрейн

Два или три питстопа за смяна на гуми в Бахрейн

62
0

Два или 3 питстопа ще направят пилотите за смяна на гуми по време на Гран при на Бахрейн, показват предварителните симулации. Състезанието е доста интересно от гледна точка на гумите. То започва в 18 часа местно време малко преди залез слънце и завършва вечерта, когато е изцяло тъмно, на осветление.

За този период от час и половина температурата на трасето пада значително, а това може да доведе до проблеми със загряването на най-твърдата смес на Пирели за този уикенд, която в случая е медиум. От друга страна пък по-меките типове софт и суперсофт може да се износят доста бързо заради абразивния гранитен асфалт. Затова изборът на типове гуми пилотите за състезанието ще бъде много интересен.

Очакванията са състезанието да бъде направено с 2 спирания в бокса от повечето пилоти. Като тези в топ 8 ще потеглят с гумите суперсофт (с които са постигнали най-доброто си време във втората част на квалификацията), и след това да използват два пъти софт или софт и медиум. Вариант е и тактика с 3 стопа с използването само на суперсофт и софт. Тя може да е успешна, тъй като в Бахрейн изпреварванията не са трудни, тъй като пистата има 4 дълги прави.

„Новите правила за гумите за 2016 г. доказаха, че имат голям успех, тъй като предлагат много различни опции за стратегия за отборите, заяви шефът на Пирели Пол Хембри. – Но Бахрейн е много различен тип писта спрямо Австралия, като поведението на гумите е повлияно от голямото падане на температурите в хода на състезанието. Отборите са направили доста различен подбор на гуми, което ще играе ключова роля за изхода от състезанието.”

Хамилтън и Розберг от Мерцедес например са избрали само по един комплект медиум по задължение от Пирели (пилотите трябва да заделят по един комплект медиум и софт за състезанието, като само единият от тях е задължителен за използване), докато Фетел и Райконен от Ферари за подбрали по 3 комплекта медиум. Тук можете да видите пълният избор на гуми от пилотите.