Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг победи категорично Хамилтън в квалификацията в Абу Даби

Розберг победи категорично Хамилтън в квалификацията в Абу Даби

43
0

Нико Розберг победи категорично Люис Хамилтън в квалификацията за Гран при на АБу Даби и ще стартира от полопозишън в утрешното състезание, което е последен кръг от сезона във Ф1. Германецът изпревари шампиона с близо 0.4 сек, показвайки определено по-добро темпо в последната 3-а част от квалификацията. Райконен остана 3-и, докато съотборникът му Фетел отпадна още след първата част на квалификацията, след като не успя да направи бърза обиколка със супермеките гуми.

В първата част на сесията пилотите на Мерцедес излязоха веднага със супермеките гуми, записаха по един супербърз тур и се прибраха, завършвайки първи (Хамилтън) и втори в Q1.

Голямата изненада беше отпадането на Фетел. Германецът не успя да направи чиста бърза обиколка с гумите суперсофт заради трафик и в крайна сметка остана 16-и. От сесията отпадна и Фернандо Алонсо с Макларън, който в последния си опит спука задна гума и не можа да го завърши.

Технически проблеми попречиха и на Ериксон да премине напред, а очаквано най-бавни бяха състезателите на Мейнър Маруся. Квят, който имаше проблеми с двигателя в третата тренировка, взе участие в квалификацията, като се класира за Q2.

Във втората част на сесията в Мерцедес повториха упражнението и с един опит със суперсофт приключиха на първите 2 места, като отново Хамилтън беше по бърз с 0.2 сек. Райконен постигна 3-и резултат, но с изоставане от 0.8 сек. След Q2 отпаднаха Верстапен, Насър, Бътън, Малдонадо и Грожан, като последният получи повреда в колата и спря в страни от пистата в последните секунди.

В решителната 3-а част Розберг взе нещата в свои ръце и постигна най-добро време при първите опити, като изпревари с близо 3 десети Хамилтън. А 3-и на половин секунда бе Серхио Перес, който изпревари Кими Райконен.

При вторите опити Розберг свали още половин секунда и с 1:40.237 сек спечели 6-ия си пореден полпозишън за сезона. Хамилтън също подобри резултата си, но остана на 0.377 сек. Райконен подобри значително времето си и изпревари Перес за 3-ата позиция, докато мексиканецът остана 4-и и бе приятната изненада в сесията.

Пети се нареди Рикиардо с Ред Бул, който изпревари Ботас и Хюлкенберг. Маса, Квят и Сайнц допълниха топ 10.