Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 10 г. след Австрия 2002 г.:Барикело твърди, че Ферари са го заплашили,...

10 г. след Австрия 2002 г.:Барикело твърди, че Ферари са го заплашили, за да пусне Шумахер

350
0
Михаел Шумахер,Рубенс Барикело

Рубенс Барикело напусна Формула 1, след като Уилямс наеха Бруно Сена и вече се състезава в САЩ, но все още коментира случващото се в Гран при. Утре се навършват 10 години от едно от най-скандалните състезания в историята на спорта, в което той бе сред главните действащи лица.

Става дума за старта в Австрия през 2002 г, когато му бе наредено да пусне Михаел Шумахер. Днес Барикело твърди, че Ферари са заплашили да сложат край на кариерата му, ако не се подчини.

Рубенс води до самия край на последната обиколка преди да намали рязко, за да даде път на тогавашния си съотборник. Спортният директор Жан Тод бе повторил указанието:

– Пусни Михаел да изпревари заради шампионата.

На подиума германецът отстъпи най-високото стъпало на бразилеца, но Ферари бяха освиркани, а впоследствие се появи черно на бяло и правилото, забраняващо заповеди от бокса.

Сега Барикело разкрива допълнителни подробности от случилото се на пистата А1-Ринг.

В продължение на 8 обиколки водехме истинска война. Аз много рядко си изпускам нервите, но точно тогава крещях по радиото. Продължавах напред и повтарях, че няма да го пусна. Точно в този момент ми казаха нещо по-особено. Не беше за договора ми с Ферари. Няма да дам точния цитат, но беше вид заплаха, която ме накара да преосмисля живота си, защото най-хубавото нещо за мен винаги е било карането – обясни Рубенс пред бразилската телевизия Глобо.