Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 12 подиума за Бътън през 2011 г., Хамилтън убеден, че 2012-та ще...

12 подиума за Бътън през 2011 г., Хамилтън убеден, че 2012-та ще е неговата година

46
0
Люис Хамилтън

С вицешампионски титли за Дженсън Бътън и Макларън приключи сезон 2011 г. във Формула 1. Англичанинът финишира трети в Гран при на Бразилия, въпреки че колата му буквално изяждаше меките гуми и той ги свърши по-рано от очакваното.

Точно това ни накара да решим да ползвам два комплекта твърди за финалните два стинта – обясни Дженсън, който малко след старта загуби позиция от Фернандо Алонсо. – Темпото ми с медиум бе страхотно, освен това балансът се оправи и имаше достатъчно прилепяне. В началото бе разочароващо да изтърва така Алонсо. На излизане от пети завой видях доста отломки, не знаех какви и не исках да минавам върху тях. Не можех и да се изтегля наляво, тъй като Фернандо бе там и се наложи да намаля.

Точно благодарение на прекрасната скорост с твърдите гуми обаче Бътън успя да си върне позицията и дори опита да гони Себастиан Фетел, но времето не му стигна.

В последната серия настигнах Фернандо и опитах да го задмина в първи завой, защото е далеч по-хубаво да изпреварваш без DRS, но вместо това се получи в трети след добро излизане от правата. Вложихме всичко от себе си днес и подиумът е прекрасен начин да приключим годината. Имам 12 места на почетната стълбичка от 19 старта, а два не завърших заради технически проблеми. Като цяло представянето бе постоянно – допълни Дженсън. – Накрая искам да кажа огромно благодаря на целия отбор. Определено израснахме заедно тази година. Наистина се чувствам като част от семейството на Макларън сега.

Люис Хамилтън не финишира състезанието заради повреда на скоростната кутия. Той също загуби място след старта от Алонсо, но поне скоростта му бе прилична и се движеше близо до испанеца и съотборника си.

Проблемът се появи доста рано. Имах грижи с първа и втора предавка и започнах да губя много време. После изчезна седма, докато накрая всичко се строши. Естествено, не исках така да завърша сезона, но ситуацията не е чак толкова лоша. Беше дълга година. Благодаря на екипа: те никога не се отказаха и работиха невероятно упорито през цялото време. Догодина ще атакувам, 2012-та ще е моята година – заяви той.