Начало Форум Гран при на Монако – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Монако – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

2247
0
Гран при на Монако, Монте Карло
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Гран при на Монако е седми кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2022. Надпреварата се провежда по улиците на прочутото княжество. Мястото ѝ в календара се обсъжда упорито този уикенд и изглежда като че ли не е гарантирано.

Шарл Льоклер спечели първата позиция за домашната си Гран при. До него на първа редица ще е съотборникът му в екипа на Ферари Карлос Сайнц

От Скудерията смениха цялата задна част на болида на испанеца, включително – като предохранителна мярка – скоростната кутия. Тя обаче е от разрешения брой за сезона, така че санкция няма да има.

Причината за смяната на елементи при Сайнц бе ударът му в Серхио Перес. Мексиканският пилот катастрофира в края на Q3 и Карлос не успя да го избегне. Перес е трети на грида, а до него на втора редица е съотборникът му в Ред Бул Макс Верстапен. На трети ред са Ландо Норис (Макларън) и Джордж Ръсел (Мерцедес).

От доставчика на гуми Пирели посочват, че за Гран при на Монако най-бързата стратегия е с едно спиране в бокса. При нея се тръгва със софт за 22 до 32 обиколки и след това се слага хард до финала. Също толкова бърз вариант е потегляне с медиум (27-37 об.) и после пак хард до карирания флаг.

Времет в Монако бе наблюдавано много сериозно от сутринта

Предварителната прогноза бе за 60% възможност за дъжд. На няколко пъти над Монте Карло се събираха облаци, но се разпръсваха. Час преди старта пак се заоблачи, този път по-сериозно.