Начало Лайфстайл 22 000 деца участваха в Безопасност и Мобилност за Всички, 12 пътуват...

22 000 деца участваха в Безопасност и Мобилност за Всички, 12 пътуват до Дисниленд, Париж

147
0
дисниленд,околна среда,Рено

На специална церемония в София, бяха обявени победителите в конкурса за детска рисунка към Международната програма на Renault „Безопасност и Мобилност за Всички“. 12 ученици, чиито рисунки заеха първите места, спечелиха голямата награда – посещение на Международната среща на финалистите от всички страни участнички, която по традиция се провежда в Дисниленд, Париж. Темите на конкурса бяха свързани с безопасността на пътя и с отговорното отношение към околната среда.

Програмата на Renault се провежда за шести път в България и за единадесети път в света. От своето създаване тя обучава най-малките участници в пътното движение в познаване на правилата и отговорно поведение на пътя. Тази година бе добавен и втори акцент – уважение към околната среда и опазване на природата.

Обявяването на наградите се превърна в малък празник, на който учениците от първи до четвърти клас измайсториха различни пътни знаци, споделиха какво са научили от предоставените им през годината учебни материали от програмата и получиха специално подготвени за тях награди от Renault. На своя ясен и искрен език, малките ученици говореха за слънчева, вятърна и водна енергия, за рециклиране, за пречистване на отпадни води. Те обясняваха правилата за пътуване в автомобил, за каране на велосипед и безопасно пешеходно движение.
Сред финалистите имаше представители както на столични училища, които бяха поощрени с допълнителни награди от Столична Община, дългогодишен партньор на проекта, така и от големи градове като Варна, Русе, Пловдив и Благоевград. Много малки населени места проявиха интерес и се включиха в програмата, като до финала, и дори до първите места, стигнаха малки художници от СОУ „Христо Ботев, село Вълкосел, общ. Сатовча. Заедно със своите връстници от 138 СОУ „Васил Златарски“, София, от ЧОУ „Д-р Петър Берон“, София и от ОУ „Иван Вазов“, Русе, те ще се срещнат с победителите от цял свят и ще прекарат три дни в забавления и полезни игри в Дисниленд.

Настоящото шесто издание на програмата достигна до рекорден брой ученици 22 000, от 100 училища в 32 български градове и села. То привлече подкрепата на „Горичка“ организация, която концентрира усилията си в изостряне на вниманието на различни слоеве от обществото ни към начините за отговорно отношение към заобикалящата ни среда и към самите нас.
Членове на журито в конкурса за рисунка и партньори на програмата са Магдалена Малеева, световно известен български спортист и създател на „Горичка“; представители на: Дирекция „Превенция, Интеграция, Спорт и Туризъм“ към Столична Община и на Съвета за безопасност на движението на децата към Столична Община; Unicef в България; Френски Културен Институт в България; Милена Коцева, професионален фотограф с насоченост към детската фотография; Стефка Узунова от страна на Рено Нисан България.

Променяйки и развивайки своите идеи и материали „Безопасност и Мобилност за Всички“ се стреми да бъде винаги актуална и полезна. Тя се присъедини към Десетилетието на Действия за Безопасност на Движението по Пътищата, инициатива на ООН.