Начало Други 24 часа на Льо Ман: Кристенсен изведе e-tron Куатро №2 начело

24 часа на Льо Ман: Кристенсен изведе e-tron Куатро №2 начело

36
0
24 часа на Льо Ман,Ауди

Том Кристенсен изведе Ауди e-tron Куатро №2 начило в 80-ото издание на 24 часа на Льо Ман шест часа преди финала на състезанието. Автомобилите с четирите ринга вече заемат първите четири позиции в класирането.

Марсел Фаслер увеличи темпото си през 13-ия час, за да отговори на повишената скорост на Алан Макниш – шотландецът свали разликата с първата кола до под 80 секунди. Напрежението бе сериозно и Фаслер се завъртя, но не загуби много време. Макниш мина напред преди Марсел да си върне позицията след питовете.

Третото Ауди също вървеше достатъчно бързо, за да е колкото се може по-близо до хибридите. Междувременната другата R18 Ултра се нареди на пета позиция, разделяйки автомобилите на Рибелиън Рейсинг.

Кола за сигурност отново излезе на трасето през 15-ия час от състезанието, което позволи глътка въздух на колата с №1. Редът в челото не се промени, а Лотерер увеличи още скоростта, докато съотборниците му с кола №2 вече бяха на цял тур зад него.

Ауди-то с №3 през това време непрекъснато намаляваше разликата спрямо противника отпред (включително с няколко най-бързи обиколки) и в 17-ия час на надпреварата марката вече заемаше първите четири места в класирането. Екипажът Жене/Дюма/Дювал е на 9 тура зад лидерите.

През 18-ия час се проведе най-интересна битка за лидерството – №1 и №2 се надбягваха гума до гума. Миналогодишните победители останаха само тандем, след като Беноа Трелюе се оказа болен. Не това обаче бе драмата в тима. Въртящ се на Мулсан Корвет повреди задната част на хибрида, когато Фаслер свърна настрани в опит да го избегне и забърса мантинелите. В Ауди решиха да остане на трасето до следващия си редовен питстоп, когато смениха задното крило и още части в тази част на автомобила. Поправките отнеха малко повече от две минути и това позволи на втория e-tron да се хвърли в атака за лидерството. Том Кристенсен излезе на сантиметри пред Фаслер след поредния бокс. Швейцарецът го изпревари, но малко след това спря прекалено късно и осемкратният победител в 24 часа на Льо Ман се върна начело.