Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 3 F1 отбора са нарушили бюджетния лимит за 2022 г.?

3 F1 отбора са нарушили бюджетния лимит за 2022 г.?

5554
0
Формула 1, F1
снимка: Майкъл Потс

Три отбора вероятно са нарушили бюджетния лимит, наложен на тимовете от Формула 1, се твърди в информация на италианското издание на Моторспорт. ФИА все още преглежда финансовите доклади на F1 екипите за миналия сезон. През 2022-ра бе извършена първата такава проверка след въвеждането на ограничение за годишните разходи на отборите. Тогава бе установено, че два отбора – Ред Бул и Астън Мартин – са в нарушение. Екипът от Милтън Кийнс получи глоба от $7 млн., а този от Силвърстоун – глоба от $450 000.

Слуховете се подхранват от коментар на президента и CEO на F1 Стефано Доменикали. Той заяви пред Аутоспорт, че предпочита този път да има конкретни спортни санкции.

„Много ясно помолихме за спортни санкции. Има три правилника, които трябва да се спазват: спортен, технически и финансов. Всякакви провинения ще се наказват със спортни санкции. Не може да се върви в други посоки“, посочи Доменикали.

„Контролът е в ръцете на ФИА. Лично аз съм помолил за възможно най-бързо публикуване на разследванията след оповестяването на резултатите от страна на федерацията. Така няма да има ненужни спекулации и коментари, които не са добри за никого“, допълни президентът на F1

Във финансовите правила няма посочени конкретни санкции. Има определени възможни наказания. Какво точно ще бъде наложено в случай на нарушение зависи от ФИА.

Първата проверка на финансовите документи на отборите от Формула 1 продължи твърде дълго. Оповестяването на резултатите бе отлагано неколкократно. Накрая изтече информация, че от Ред Бул са нарушили бюджетното ограничение. Това доведе до нападки срещу хора от отбора. Кристиан Хорнер се възмути и заяви, че срещу екипа се води кампания. Освен това до последно твърдеше, че Ред Бул няма проблем с финансите за 2021 г.

Докато ФИА обяви резултатите от проверката пък, се вихреха предположения за какво точно са изхарчени допълнителните средства. Особено разпространен бе доводът, че нарушението не е толкова лошо, ако не е директно вложено в колите. При наличието на финансов регламент обаче, прехвърлянето на бюджета е провинение, независимо дали сумата е отишла за нови крила или за кетъринг.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)