Начало BG спорт 39 заявки досега в юбилейното 50-о рали „България“

39 заявки досега в юбилейното 50-о рали „България“

573
0

Броени дни остават до старта на 50-ото юбилейно рали „България“. То ще се състои от 10 до 12 май във Варна. На пресконференция днес стана ясно, че до момента заявки са подадени от 39 екипажа. От тях 10 са от чужбина.

Директорът на ралито Камен Михайлов обяви, че ще има и специални гости на 50-ото рали „България“.

Единият е първият българин, спечелил състезанието и най-титулуван наш пилот Илия Чубриков. Другият е трикратният победител в надпреварата Енрико Бертоне от Италия. Третият е многократният шампион на България Георги Петров, който е един от пилотите с най-много участия в ралито.

Калоян Станчев, който се занимава с подготовката на състезанието заяви, че всичко върви в график и състезанието ще се превърне в празник на спорта.

На пресконференцията присъстваха един пилот и един навигатор. Навигаторът е най-титулуваният български плувец Петър Стойчев. Той ще направи дебют в автомобилния спорт, като седне отдясно до многократния рали шампион на България Димитър Илиев. Петър Стойчев е и притежател на еднократен състезателен лиценз №1.

Стана ясно, че има приемственост. Всички лицензи – индивидуални и клубни, издадени до 19 април са валидни и не се изисква допълнително заплащане. Не се изисква и препотвърждение на лицензите.

Инак с годишен лиценз №1 е варненския пилот и рали шампион за 2017 г. Тихомир Стратиев. Пилотът, който беше на пресконференцията бе Илия Царски. След 10 години отсъствие, той се завръща в ралитата. След като лицензът му е бил отнет от вече нелицензираната БФАС, сега той отново е законен пилот. Новата Автомобилна федерация на България  му е върнала лиценза и той ще стартира с навигатор Лазар Тевекелов, с който бяха години наред по трасетата на ралитата.

Състезанието е валидно за Европейския рали трофей. Така също е за Балканския рали трофей. Камен Михайлов уточни, че чуждестранните заявки са от Турция, Сърбия, Унгария и Румъния. Най-много са заявките подадени от северната ни съседка – 4 екипажа. 3 са от Сърбия и по една от Турция и Унгария.

Церемониалният старт на ралито е на 10 май в центъра на Варна, от 20.30 ч. пред Катедралата.

За разлика от предишните ралита във Варна, маршрутът е до Шумен, който е  втори център на ралито. По традиция етапи като „Валери Великов”, „Лозево”, „Новосел” и „Шумен” се събира много публика. Те формират и последната група отсечки за събота, в комбинация с „Манастира” – от Манастир към Девня.

В неделя се кара легендарната „Аладжа манастир” два пъти  сутринта, а „Синдел” – два пъти следобед. Това е версията на „Бялата вода” в обратната посока.

Точка на надпреварата ще постави суперспециалният етап „Варна”, който използва пътния възел в квартал „Почивка” по бул. „Васил Левски” във Варна, с който ще завърши битката. Преди него асфалта ще подпалят атрактивни варненски дрифтъри. Веднага след финала на място ще бъде и официалното награждаване на призьорите.

Наблюдател на ФИА за рали „България“ ще бъде Габи Крейкър, а председател на спортните комисари Джон Анагностопулос.