Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 40 години от смъртта на Рони Петерсон

40 години от смъртта на Рони Петерсон

762
0
Рони Петерсон

Днес (11 септември) се навършват 40 години от смъртта на един от най-големите таланти в спорта Рони Петерсон. Шведът е изключителен пилот, за който мнозина твърдят, че е бил по-бърз от Емерсон Фитипалди и Марио Андрети, с които е бил съотборник в Лотус.

Петерсон е известен с атрактивния си стил на каране с влизане с висока скорост в завоите и плъзгане на колата настрани. С него той привлича вниманието на всички, като успява да бъде бърз при всякакви условия и с не най-добрите настройки.

Рони влиза във Формула 1 през 1970 г. и още на следващата завършва втори с неособено конкурентния болид на Марч. През същата година е шампион и в европейската Формула 2. През 1973 г. преминава в Лотус и след 4 победи е 3-и в общото класиране, само на 3 точки за съотборника си Фитипалди.

Тимът обаче в следващите години бележи спад, а Петерсон решава да премине в Марч за 1976 и след това в Тирел за 1977 г., където кара 6-колесния болид на тима. Там няма особени успехи и се връща в екипа на Колин Чапман за 1978 г.

Той печели 2 победи, но е със статут на пилот №2 в отбора и трябва да подкрепя лидера Марио Андрети. На Монца за Гран при на Италия обаче е замесен в масова катастрофа на старта и има тежки контузии на краката. По-късно през нощта умира, след като получава асимптоматична мастна емболия. 

Специален материал за смъртта на Петерсон и случилото се в последните дни от живота му четете в новия брой 219 на списание ClubS1, който ще бъде на пазара следващата седмица