Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 40 млн. паунда загуби за Рено F1 през 2010 г.

40 млн. паунда загуби за Рено F1 през 2010 г.

67
0
Роберт Кубица

Загуба от 40 милиона британски лири за 2010 г. е регистрирал отборът Лотус Рено Гран при. Миналият сезон бе първият, през който екипът бе собственост на инвестиционната компания Гении и данните никак не са добри за тях, тъй като показват стремителен спад в доходите от 49%.

От над 162 млн. през 2009 г. приходите на отбора са спаднали до едва 82,1 млн. паунда. Най-голямата липса идва от изтеглянето на пряката инвестиция на автомобилния производител Рено. Привличането на спонсори също не е лека задача, но контузията на Роберт Кубица в рали катастрофа през зимата и фактът, че пропуска целия сезон 2011 г. допълнително влошиха ситуацията, така че информацията за резултатите от настоящата година може да са още по-лоши.

Промяната при пилотите обаче е помогнала да се спестят някакви средства от оперативните разходи: заплатата на Ник Хайдфелд далеч не е толкова висока, колкото на полския пилот, а той от своя страна въобще не получава парите, дадени на Фернандо Алонсо през 2009 г. Загуби обаче има и по този показател.

В същото време персоналът на отбора се е увеличил до 514 души през миналата година – наети са 12 допълнителни специалисти спрямо предходните 12 месеца.