Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 86-та победа за Михаел Шумахер

86-та победа за Михаел Шумахер

29
0

Михаел Шумахер (Ферари) спечели 86-ата си победа на Нюрбургирнг в Гран при на Европа, побеждавайки Фернандо Алонсо (Рено). Трети остана съотборникът му Фелипе Маса.

###

С великолепно каране и брилянтна стратегия седемкратният световен шампион за второ поредно състезание се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка. Успехът му на Нюрбургринг бе пети и бе извоюван с наистина перфектно разчитане както на собственото му темпо, така и на това на Алонсо. Михаел остана три тура повече от испанеца на трасето преди втората серия от спирания в бокса, две от които бяха с рекордни времена и успя да излезе пред него след втория си пит.

Разликата между двамата в началото на колоната не прехвърли секунда и половина преди първите боксове, които Фернандо и Шумахер направиха съответно в 17-ия и 18-ия тур на надпреварата. Победата бе решена при вторите питове. В края на състезанието Алонсо се отказа да гони германеца и се задоволи с втората позиция, благодарение на която продължава да води във временното генерално класиране при пилотите. Авансът на пилота на Рено е 13 точки пред Михаел (който има вече 31 точки).

С третото място Фелипе Маса спечели първия си подиум. Бразилецът завърши пред Кими Райконен (Макларън). Пети остана Рубенс Барикело, като това е най-доброто му класиране откакто се присъедини към Хонда. Точки взеха още Джанкарло Фисикела (Рено), Нико Розберг (Уилямс) и Жак Вилньов (BMW Заубер).

На старта на състезанието стана инцидент, при който Ралф Шумахер закачи с Тойота-та си Витантонио Лиуци. Торо Росо-то се завъртя и удари Ред Була-а на Дейвид Култард. Италианецът опита да продължи поне до питовете, но със счупени нос и предно крило и спукана задна дясна гума загуби контрол на автомобила на 10-ия завой и спря. Наложи се излизането на кола за сигурност, докато колата бъде преместена. Култард се добра до бокса си, но малко след излизането от там и за него надпреварата приключи. В 13-ия тур Марк Уебър спря с повреда в хидравликата. Дженсън Бътън с втората Хонда не завърши, след като в 29-ия тур моторът му се строши. Поради същата причина 8 тура преди края спря и Ралф Шумахер. Хуан Пабло Монтоя отпадна в същата обиколка с техническа повреда.