Начало Други Автомобилни пилоти спечелиха награда за пътна безопасност

Автомобилни пилоти спечелиха награда за пътна безопасност

253
0

Дрифт състезателите на Mirafiori Team бяха наградени за кампанията „Овладей пътя“ от Фондация „Годишни награди за пътна безопасност“. Това стана на официална церемония в хотел Шератон. Конкурсът се проведе за седма поредна година, като участниците в него бяха над 60 в общо 6 категории.

Сдружение Мирафиори се отличи с награда за първо място в категория „Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации“ за кампанията си за усъвършенстване на шофьорските умения „Овладей пътя“. Сред номинирaните бяха още СБА, Български Червен Кръст, сдружение „Трансформатори“ и други.

Инициирана от Mirafiori Academy, кампанията „Овладей пътя“ стартира през ноемри 2017г. в центъра на гр. София пред Национален стадион „Васил Левски“. Мисията на организаторите е да допринесат за намаляване на инцидентите по пътищата чрез насочване на шофьорите към продължаващо обучение и практически уроци за усъвършенстване на уменията зад волана.

Участниците в кампанията подкараха специално подготвените автомобили, оборудвани с гуми по технология, чрез която се симулира движение върху лед и сняг. Под инструкциите на професионалните пилоти, те се учиха как на практика да овладяват автомобила в зимната хлъзгава обстановка и какви са правилните реакции при загубата на контрол и сцепление.

Преди това всеки от присъстващите премина през теоретичното обучение за безопасно шофиране, което дава базови насоки и познания за ситуациите на пътя и управлението на автомобила.

Зад кампанията застанаха СБА, сп. „Top Gear“, BMW Клуб България, Автомобилисти, Българска асоциация на пострадали при катастрофи и популярни личности сред които 100 кила, Орлин Павлов, Ники Илиев, Наско Михайлов, Миро от Биг Брадър и други.

Отборът планува да продължи кампанията си „Овладей пътя“, да я разшири и проведе из цялата страна. Желанието им е да достигнат до колкото се може повече шофьори, така че те да подобрят реално уменията си зад волана чрез теоретична и практична подготовка.
Mirafiori Team е най-големият и популярен дрифт отбор в страната.

Сред атлетите му са двукратният европейски шампион Александър Язов – Матрицата, Стефан Цанков – Арчи – вицешампион на България, Стефан Зашев и Ивайло Алексов.

В противовес на общоприетото мнение, дрифт състезателите и автомобилните фенове са сред най-загрижените за безопасността на пътя и се отнасят изключително сериозно към знанията и уменията, които трябва да имат, за да са безопасни на пътя и към това какво трябва да бъде тяхното поведение като участници в движението.

Шофьори на пътя и пилоти на пистата, състезателите на Mirafiori се проявяват като социално ангажирани личности и в други каузи, в които чрез своя пример насочват желаещите да практикуват автомобилни спортове към определените за целта места и работят за създаване на възможности за допълнително усъвършенстване на уменията на шофьорите и промяна на тяхното мислене.

„Ние от Мирафиори вярваме, че можем да променим мисленето на българския шофьор, да го направим по-отговорен и по този начин да допринесем за намаляването на инцидентите по пътищата.“ Това заяви след церемонията Явор Алексов, основател на Mirafiori.