Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Трябваше по-рано да напусна Ферари

Алонсо: Трябваше по-рано да напусна Ферари

44
0

Фернандо Алонсо напусна Ферари в края на миналата година след пет сезона съвместна работа. Испанецът два пъти бе близо до титлата със Скудерията, но и двата пъти не успя да спечели, а в последствие отношенията между пилота и екипа се влошиха. Той се завърна в Макларън през тази година и според него е трябвало да напусне Маранело по-рано. Въпреки че някога той искаше да приключи кариерата си при италианците, сега той признава, че престоят му при тях е продължил повече от колкото е трябвало.

„Може би да“, отговори днес Алонсо на въпрос на CNN, дали е трябвало да си тръгне по-рано. „Колата не бе достатъчно конкурентоспособна и ситуацията ставаше все по-тъжна.

Така че може би една или две години по-рано щеше да е най-добре, но ние се опитахме да дадем всичко от себе си и се борихме до края на всяко състезание и всеки сезон.

След пет години във Ферари, да бъдеш втори през цялото време, мисля че бе достатъчно за мен.

В екипа на Ферари понякога печелиш или губиш според настроението на отбора като цяло или на цялата група като цяло. Това е много голям отбор със своите силни и слаби страни. Смятам, че е изключително изживяване да си бил във Ферари.“

Испанецът е бил наясно, че преминаването му в Макларън е било рисковано начинание. Той обаче е наясно, че е било необходимо да се рискува при сегашната доминация на Мерцедес.

„Аз не съм искал да се предавам никога и винаги съм вярвал, че е възможно да спечеля титлата и продължава да мечтая за това. През миналата година аз осъзнах, че при тази доминация на Мерцедес не е възможно да спечеля с Ферари в краткосрочен план и затова ново начало бе най-добрата идея.

Преминаването в Макларън бе рисковано, защото и те започнаха отначало, но сега ние сме един отбор – губим и печелим заедно.“

Алонсо постигна най-добрия си резултат след завръщането си в Макларън в Унгария пред лятната пауза. Испанецът е убеден, че прогресът на отбора ще продължи и следващата година ще е значително по-лесна за целия екип.