Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Аферата „Хорнер“: Нюи казал на Ред Бул, че ще остане дори ако...

Аферата „Хорнер“: Нюи казал на Ред Бул, че ще остане дори ако шефът на тима бъде уволнен или напусне

5313
0
Кристиан Хорнер, Ейдриан Нюи
Кристиан Хорнер и Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ейдриан Нюи е съобщил на Ред Бул, че ще остане в отбора от Милтън Кийнс дори ако Кристиан Хорнер бъде уволнен или напусне. Информацията е на уебсайта f1-insider.com. Днес се очаква Хорнер да даде обяснения по обвиненията срещу себе си, за които още не се знае какви са. Част от британската преса пише за „твърде агресивно управленческо поведение“. Според немското издание „Билд“ става дума за изпратени на колежка снимки. Официална информация няма.

Малко след избухването на скандала с Хорнер бе припомнено, че в Гран при се смята, че двамата с Нюи взаимно си пазят гърбовете. Съществува отдавнашно твърдение за договорите им, че са структурирани така, че ако единият си тръгне от Ред Бул, то и другият може да стори същото.

Според последната информация тази ситуация се е променила. Приятелството „се пропукало“ и Нюи вече бил уведомил екипа на Ред Бул в F1, че ще остане дори ако Хорнер бъде уволнен или напусне

Ако това е вярно, то допълнително отслабва позициите на Хорнер. Анализ на BBC сочи, че според вътрешни източници не се очаква 50-годишният мениджър да запази позицията си след скандала.

„Бъдещето на Ред Бул е на дневен ред, докато Кристиан Хорнер се изправя на изслушване по обвиненията в непристойно поведение. Много вътрешни хора, обсъдили ситуацията с BBC Спорт, не очакват той да оцелее на поста си. Хорнер обаче има власт и влияние както в Ред Бул, така и в F1, така че тепърва ще разберем дали случилото ще доведе до падението му“, се казва в анализа.

И в този материал се разглеждат взаимоотношенията между Хорнер и Нюи. Направеният извод е, че легендарният конструктор вероятно няма да си тръгне заради шефа на екипа.

„Не е даденост, че Нюи би се чувствал некомфортно от напускане на Хорнер. Споделят еднакво екстремно желание за конкурентоспособност, но са много различни характери. Неуверената природа на Нюи рязко контрастира с показната агресия на Хорнер.“

Според BBC нещата могат да се усложнят и от слуховете, че Пиер Ваше все пак ще отиде във Ферари. Изрично е посочено, че приказките нямат никакво основание. Ваше вече отхвърли оферта на Скудерията през миналата година. Той обаче е особено важен за отбора на Ред Бул. Нюи намали значително времето, през което работи за тима от Формула 1. 49-годишният френски инженер е де факто техническият директор на отбора. А дори да няма нищо вярно, то в такъв момент подобен слух може да има допълнително дестабилизиращо влияние върху екипа от Милтън Кийнс.