Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Аферата „Хорнер“: Обжалването приключи с повторно отхвърляне на обвиненията

Аферата „Хорнер“: Обжалването приключи с повторно отхвърляне на обвиненията

3483
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка: Майкъл Потс

Обжалването на решението от първото разследване по обвинения в непристойно поведение срещу Кристиан Хорнер приключи. Повторната проверка на шефа на Ред Бул Рейсинг е завършила с отхвърляне на обвиненията.

Изявлението на Ред Бул гласи:

„По-рано тази година бе повдигнато обвинение срещу Кристиан Хорнер, което бе разследвано. Обвинението бе проверено чрез системата на компанията за подобни случаи с назначаването на независим адвокат, който го отхвърли. Обвинителят упражни правото си да обжалва и обжалването бе разследвано от друг независим адвокат. Всички етапи на процеса на обжалване приключиха и крайният резултат е, че обжалването не бе уважено. Заключенията на адвоката бяха приети от Ред Бул. Вътрешният процес приключи.“

„Компанията уважава личния живот на всичките си служители и няма да прави повече публични коментари по въпроса. Компанията Ред Бул е решена да продължи да изпълнява най-високите стандарти за работно място.“

В началото на февруари 2024 г. се разбра, че срещу Хорнер се провежда вътрешно разследване по обвинение в непристойно поведение. Обвиненията не бяха оповестени публично. В края на февруари от компанията съобщиха, че разследването е приключило, но скандалът продължи. На следващия ден след приключване процеса на компанията до журналисти, ръководството на спорта от Либърти Медия, ФИА и др. бяха разпратени скрийншоти на WhatsApp съобщения, за които се твърди, че са изпратени от Хорнер на подалата оплакването служителка. Английският мениджър на Ред Бул Рейсинг нито отрече, нито потвърди истинността на съобщенията.

В скандала бяха намесени и още хора. Съпругата на Хорнер – певицата Гери Халиуел – стана обект на материали за унижението, което претърпяла при появата на съобщенията.

Йос Верстапен пък предизвика сериозни проблеми с изявленията си покрай скандала и с отношението си към Хорнер впоследствие. Първо заяви се шефът на Ред Бул Рейсинг се прави на жертва, докато всъщност той създава проблемите. След това се говореше, че е предупредил, че ако Хорнер остане начело на тима от Милтън Кийнс, то синът му Макс може да напусне екипа. После натякна, че бил предупредил за мира в тима при напускането на Ейдриан Нюи. Накрая в Австрия създаде отделен скандал, твърдейки, че Хорнер го е извадил от т.нар. Парад на легендите и намекна за технически саботаж.