Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Йос Верстапен: Хорнер се прави на жертва, докато всъщност той създава проблемите...

Йос Верстапен: Хорнер се прави на жертва, докато всъщност той създава проблемите и ще разкъса отбора

8881
0
Кристиан Хорнер, Гери Халиуел, Гери Хорнер
Кристиан Хорнер и съпругата му Гери; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Отборът на Ред Бул няма проблеми на пистата – Макс Верстапен и Серхио Перес започнаха сезон 2024 с двойна победа в Гран при на Бахрейн без каквито и да са било проблеми. Нидерландецът финишира на 22,457 секунди пред съотборника си. Перес пък преодоля изоставането си от квалификацията и с лекота взе втората позиция. Извън трасето обаче около шефа на тима от Милтън Кийнс Кристиан Хорнер продължава да бушува скандал, който като че ли няма да утихне скоро.

Хорнер проведе неколкодневен, много наситен кризисен пиар в Бахрейн. Той пътуваше към Манама, когато бе оповестено, че компанията Ред Бул официално сваля все още необявените официално обвинения към него. По-малко от 24 часа след това 79 скрийншота на предполагаеми разговори и кадри на Хорнер бяха разпратени на кого ли не в падока и впоследствие изтекоха в онлайн пространството. Последва категоричен отказ за коментар на материали от „анонимен източник“. Но същевременно и нямаше ясно изявление, че разговорите не са на Хорнер и са изфабрикувани.

Междувременно 50-годишният английски мениджър, който обикновено е много благосклонен към камерите и медийното внимание, старателно ги отбягваше този уикенд.

Направи обаче една среща с Чалерм Йоовидя – главата на тайландското семейство, което държи 51% от Ред Бул – показно в падока. Бе неотлъчно до него и след финала под подиума

Една от теориите в публичното пространство е, че Хорнер не е уволнен само заради благоразположението на Йоовидя, който го възприемал почти като свой син.

Малко след появата на файловете в картината бе намесена съпругата на Хорнер – певицата Гери Халиуел. Твърди се, че тя водила сериозен разговор със семейството си, които я убедили да отпътува за Бахрейн, за да се види с шефа на Ред Бул в F1. Гери се появи на пистата и демонстративно държеше мъжа си за ръка, ходи при него на питуола, целува го публично и изобщо стори всичко по силите си, за да покаже, че го подкрепя. В езика на тялото на всички замесени в историята наблюдателите откриваха каквото им се иска. Тези, които поддържат Хорнер, бяха убедени, че това е ясно доказателство за невинността му. Другите, уверени, че той е виновен – че гледат внимателно изпипано представление с безупречна хореография.

Победата на пистата Сахир върна вниманието върху пилотите, но това трая само няколко часа, защото след това имаше сблъсък по време на брифинга на Хорнер след финала, а после в разговора около скандала с Хорнер се включи не кой да е, а Йос Верстапен!

Настроението по време на брифинга на шефа на Ред Бул бе изключително напрегнато. Хорнер дори не изчака въпроса на Андрю Бенсън дали ще коментира разпространението на файловете. Журналистът от BBC бе доста грубо прекъснат от човек от пресофиса на тима, след като попита още два пъти дали скрийншотовете са истински. Хорнер настоя, че е убеден, че ще остане на поста си.

Бащата на трикратния световен шампион Макс Верстапен Йос пък не харесва шефа на тима на сина си. И пред „Дейли Мейл“ даде да се разбере, че не одобрява случващото се с отбора заради ставащото около Хорнер.

„Ще има напрежение, докато той остава на поста си. Отборът е в опасност да бъде разкъсан. Не може да продължава така. В крайна сметка всичко ще експлодира. Той го играе жертва, докато всъщност е човекът, който създава проблемите“, заяви Йос Верстапен

Според изданието Йос и Хорнер са се скарали изключително лошо в петък след квалификацията. Шумната разправия се състояла в офиса на шефа на Ред Бул на пистата. Впоследствие Верстапен старши с неудоволствие се върнал и стиснал ръката на Хорнер. Пак според публикацията самият шеф на тима от Милтън Кийнс бил убеден, че Йос упорито работи с цел да го махне от поста му, както и че има пръст в разпространението на файловете. Верстапен старши е единственият човек с връзка с Ред Бул, на когото те бяха изпратени. Разпространението бе така направено, че се виждаше до кого точно е адресиран имейлът с линк до Гугъл драйва, където са файловете. Йос бе попитан за мнението му относно теорията, че се опитва да свали Хорнер.

„Това няма никакъв смисъл“, отговори Верстапен старши. „Защо да го правя, когато Макс върви толкова добре в този тим?“