Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ако Перес твърди, че вината е моя, то очевидно не знае какви...

Ако Перес твърди, че вината е моя, то очевидно не знае какви ги говори, заяви Райконен

49
0
Кими Райконен

– Този идиот щеше да ме блъсне, ако не бях минал направо! – бе първата реакция на Кими Райконен при борбата му със Серхио Перес по време на Гран при на Монако.

Двамата пресякоха напряко шикана в пристанището след опит на мексиканеца да изпревари пилота на Лотус. Малко след това Перес пробва наново да задмине Кими и този път двамата се удариха. На Райконен се наложи да спира в бокса, а Перес спря малко преди финала на надпреварата.

Беше наистина разочароващ ден. Заради едно глупава маневра на Серхио загубихме точки спрямо Себастиан [Фетел], а не можеш да си позволиш да губиш почва под краката си по този начин – заяви по-късно финландецът. – Той ме удари отзад и това е горе-долу всичко. Ако твърди, че вината е моя, задето влезе твърде бързо в завоя, то тогава очевидно не знае какви ги говори. Това не бе първият път, когато удари някого в надпреварата. Изглежда очаква всички непрекъснато да следят какво може да направи, след което да се отместват или да вървят направо, ако се окаже, че влиза твърде бързо в кривата. Не беше идеален уикенд, но нищо не можем да направим. Поне взехме една точка накрая – допълни Кими.

Райконен избегна наказание за превишена скорост в периода на присъствие на сейфти кар на пистата. Стюардите му отправиха официално предупреждение, но той запази десетата позиция и взе последната точка.

В същото време Перес бе на мнение, че финландецът не му е оставил достатъчно място на излизането от тунела.

В резултат на това бях притиснат към стената малко преди влизането в шикана. Бях изпреварил Дженсън [Бътън] и Фернандо [Алонсо] там, Дженсън ме бе задминал на същото място, но не можех да избегна удара с Кими. Всяка маневра в Монако е рискова, разбира се, но в крайна сметка трябва да си оставяме известно пространство. Спирачките ми пострадаха вследствие на инцидента, предните прегряха. Особено разочароващо е да отпадна и състезание, в което съм карал така, и то толкова близо до финала. Невероятно съм разочарован – и за отбора, и за себе си – обясни мексиканецът.

Карането на мексиканеца му навлече още критики. Шефът на Лотус Ерик Булие също бе на мнение, че Серхио е прекалено агресивен:

Той опита да спре много, много късно, а в същото време разбра напълно погрешно линията на спиране на Кими. Едва не удари съотборника си в Бахрейн, тук също имаше екшън. Изглежда твърде често пробва да е прекалено агресивен и върши на практика невъзможни неща.

Фернандо Алонсо също не прие управлението на Перес за нормално. Той каза, че не иска да привлича вниманието върху случилото се, но не спести забележката, че състезанието за мексиканеца е приключило на Раскас.