Начало MotoGP News Акоста на полпозишън в Япония

Акоста на полпозишън в Япония

11
0
Педро Акоста
Педро Акоста, снимка GasGas/Rob Gray (Polarity Photo)

Педро Акоста спечели квалификацията в Япония. Пилотът на Tech3 GasGas завъртя обиколка за 1:43.018 мин. Това е първи полпозишън за Акоста в MotoGP. Веднага зад него останаха Франческо Баная (Дукати) и Маверик Винялес с Априлия.

Япония приема кръг №16 от сезон 2024 в световния шампионат на MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на пистата Мотеги с дължина 4.801 км и разположена в префектура Хошиги. Това е един от традиционните домакини на стартове от MotoGP през последните 20 години

Непосредствено преди квалификацията се проведе втората свободна тренировка за Гран при на Япония. Най-доброто време записа Баная, следван от Акоста и Винялес. Мартин и Марк Маркес останаха седми и осми.

Времето преди началото на първия сегмент от квалификацията беше хладно и облачно. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 21 и 25 градуса по Целзий. Всеки момент се очакваше над трасето да завали дъжд.

Морбидели и Куртартаро записаха най-добрите времена в първата част от квалификацията в Япония. Първо под чертата останаха Раул Фернандес (Тракхаус Априлия), Джак Милър с КТМ и Алейш Еспаргаро с Априлия. На шеста редица се класираха Йохан Зарко (LCR Хонда), Жоан Мир (Хонда) и Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas). Последните места на грида на Мотеги бяха заети от Алекс Ринс с Ямаха, Лука Марини с Хонда, Такааки Накагами (LCR Хонда), Лоренцо Саваодри (Тракхаус Априлия) и Реми Гарднър с Ямаха.

В началото на Q2 дъждът започна да става по-силен. Затова всички участници веднага излязоха на пистата в опит да запишат времена.

Акоста записа най-добрата обиколка в сесията, преди да бъде изпреварен от Марк Маркес. Пилотът на Грезини обаче загуби постижението си заради нарушаване на границите на пистата в Япония.

Изтриването на обиколката на Марк Маркес означава, че Акоста ще бъде на полпозишън. Испанецът ще потегли от първо място в спринта и в утрешната Гран при. Акоста беше обявен и за новобранец на годината, което не бе никак изненадващо. До него на първа редица застават Баная и Винялес.

На втора редица в Япония застават Енеа Бастианини с Дукати, Брад Байндър с КТМ и Франко Морбидели (Прамак Дукати). Зад тях са Фабио Ди Джанантонио и Марко Безеки (VR46 Дукати) и Марк Маркес. Топ 12 допълват Алекс Маркес (Грезини Дукати), Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Фабио Куартараро с Ямаха.