Начало Рали Ал-Атия начело в пролога на Abu Dhabi Desert Challenge 2023

Ал-Атия начело в пролога на Abu Dhabi Desert Challenge 2023

147
0
Насер Ал-Атия
Насер Ал-Атия, снимка A.S.O/DPPI/J.Delfosse

Насер Ал-Атия спечели пролога на Abu Dhabi Desert Challenge 2023. Пилотът на Тойота измина 7-километровата отсечка около град Ал Данан за 4 мин. и 45 сек. Втори с изоставане от 4 сек. е Герлен Шишери (GCK Racing). Трети остана Себастиен Льоб от тима на Бахрейн Рейд Екстрийм.

Abu Dhabi Desert Challenge е втори кръг от сезон 2023 в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). Състезанието се провежда от 1991 г. насам с изключение на 2020 г. Подобно на предишни години,  участниците в пустинната надпревара ще изминат общо пет специални етапа в емирството на ОАЕ Абу Даби

Ал-Атия даде най-доброто време в пролога, който слага началото на тазгодишното издание на Abu Dhabi Desert Challenge. Състезателят на Тойота ще опита да защити титлата си от 2022 г. Ал-Атия спечели за втори пореден път рали Дакар. Легендарната рали рейд надпревара бе първи кръг от тазгодишната кампания в W2RC. Катарецът записа само един етапен успех, но в крайна сметка стигна до първото място благодарение на невероятното си постоянство.

Втори финишира Герлен Шишери. Французинът спечели два етапа от тазгодишното издание на рали Дакар. В крайна сметка той финишира на десета позиция в категорията на автомобилите. Шишери записа време, с което бе с 4 секунди по-слабо от това на Ал-Атия.

Третото място бе заето от Себастиен Льоб. Деветратният световен шампион в WRC завърши на второ място в рали Дакар 2023 и спечели седем етапа. Льоб е един от съперниците за титлата в W2RC. Французинът спечели миналогодишното издание на рали Андалусия и завърши втори в генералното класиране след Ал-Атия. В допълнение, днес Льоб празнува своя 49-ти рожден ден.

Четвърти завърши Язид Ал-Раджи (Ovedrive Тойота). Саудитецът ще търси успеха в Abu Dhabi Desert Challenge 2023 след като получи повреда в Дакар, която му попречи да се бори за позициите на подиума. Ал-Раджи финишира 11 сек. зад Ал-Атия и само 1 сек. зад Льоб.

При моторите най-бърз бе Пабло Кентания. Пилотът на Хонда измина днешния пролог в Abu Dhabi Desert Challenge за 5 минути. Втори с 2-секундно изоставане завърши съотборникът му Адриан Ван Беверен. Трети остана Тоби Прайс. Състезателят на КТМ изостана с 5 сек. от Кентания. Топ 5 в пролога допълниха Мейсън Клайн (КТМ) и Рос Бранч (Hero). Победителят от рали Дакар 2023 Кевин Бенавидес (КТМ) няма да участва в състезанието заради травма, която бе получена при подготовката на аржентинеца за надпреварата.

Пабло Кентания
Пабло Кентания, снимка A.S.O/DPPI/J.Delfosse

Утре предстои първия същински етап от Abu Dhabi Desert Challenge 2023. Той ще бъде с дължина от 242 км и ще бъде от Ал Данан до Ал Сараб.